Arama Motoru Optimizasyonu İçin Tarama Bütçesi Optimize Etmek İçin Birtakım Yollar
Arama motoru optimizasyonunda tarama bütçesi Google otomatik internet robotları ile taranan websitelerinin içeriği ve endekslerinin sistemine eklenmesinde kullandığımız modeldir. Burada tarama bütçesi Google Search Console ile ayarlanır ve milyarlarca websitesi arasından önem arz eden kısımlar sisteme listeye entegre edilmektedir.
Günlük kurulan milyonlarca web sitesi var milyarlarcası kurulumu halde iken eğer ki bu eleme sistemi olmasaydı websiteleri yüklenme zamanları hem çok yavaşlayacak hem de sitelerden düzenlenmesinden kontrol sahibi olunamayacaktı. Ayrıca Google bot web sitesinin iç ve dış bağlantılarına da bakmaktadır.
Tarama oranı sınırı, Google botun kaç eş zamanlı bağlantı taradığı ve yeni bir bağlantı için ne kadar süre beklediği zaman dilimini ifade etmektedir. Websitesinin hızlı yanıt vermesi sonucu botlar taramak için daha çok bağlantı kullanır; yavaş yanıt vermesi sonucunda da botlar yavaş tarama yapmaktadır. Burada bağlantı, Google bot ve web sitesi ilişkisi kullanıcı deneyimi analizi merkezlidir.
Tarama Bütçesini Belirleyen Faktörler
Burada parametreler ile eklenmiş “url” uzantıları olması durumunda gereksiz yere tarama bütçesi harcanır ve bunların düzenlenmesi web sitesi performansına ve bütçeye faydası çoktur. Saldırıya uğrayan sayfalar tarama bütçelerini sınırlı görebilir.
Yinelenen içerik durumlarında da web sitesi performansı gereksiz yere yorulur ve bunların etiket ve kategorilere göre düzenlenmesi “arama motoru optimizasyonu”nda gereklidir ve web sitesinin görüntülenme kalitesini arttırmaktadır. Hatalı sayfalar da “Google Search Console” ile ayarlanabilir ve düzenlenmeleri gereklidir. Sitenin içerik kalitesi düşükse burada sitenin tarama bütçesinden “Google” sınırlama yapmaktadır.
Tarama Bütçesini Optimize Etme Yolları
“Google Search Console” kullanılması web sitesinin görüntülenme performansında etken faktörlerin düzenlenmesi ve hataların ayıklanması açısından çok gerekli bir araçtır. Sitenin güncelliği ve yeni içerikler ile donatılması durumunda tekrardan düzenlenmesi ve dinamik url ‘lerin olmadığından emin olmak da gereklidir. Güzel ve dikkatli optimize edilmiş bir robot.txt dosyası da ayarlanırsa sitenin performansına katkısı yüksektir. Kırık bağlantılar için de tarama sonra tarama hataları kısmına girerek bu bağlantıları düzeltebilirsiniz. URL parametreleri düzenlemezseniz de tarama bütçesini gereksiz harcayabilir ve bunların düzenlenmesini direk bunları kaldırarak halledebilirsiniz.
Dahili Bağlantıların Optimizasyona Katkısı
Günümüzde arama motoru optimizasyonunda en önemli noktalardan birisi de dahili bağlantılara sahip olmaktır. Burada dışarıdan alınacak kaliteli bağlantılar ile tarama bütçesi daha da güzel ayarlanabilir ve Google bot bu sayfaları daha çok tarayacaktır. Sunucu hızları da mevcut piyasadan sunuculardan yüksek kaliteli olanlar bulunarak halledilebilir.
Daha hızlı ve verimli site sayfa hızları için “test my site” ve “Google page speed” araçları kullanılarak websitesi düzenlenebilinir. AMP türevi sayfalar oluşturmadan önce sayfanızın optimizasyonu Google ile yeteri kadar yapılmış olması daha sonra “amp” ayarı ile daha fazla web sitesine yük olunmasını engelleyecektir. Site haritası, gereksiz yönlendirmeleri, engellenen sayfaları ve çoğaltılan içerikleri ve bağlantıları tespit ederek site haritası düzenlenir ve Google arama konsolundan tekrar ayarlanır. Bu şekilde tarama bütçesi çok daha iyi optimize edilmiş olur.