Mobil Uygulamaların Doğuşu
İlk iPhone ve iOS işletim sisteminin tanıtılmasıyla birlikte akıllı telefonlara olan talep tavan yaptı. Android işletim sistemleri ve iOS işletim sistemleri ile inanılmaz derecede güçlü rekabet, cihazların hızla gelişmesini sağladı. Bu noktada rekabeti sağlayan en temel unsur, işletim sistemlerinin önce uygulama geliştiricilere sonra da üstün donanımlara dayatılan sınırları aşama aşama aşmaya çalışmasıdır. Yüksek düzeyde donanım, üst düzey ve çok daha iyi tasarlanmış grafik uygulamalarıyla sonuçlandı. İnsanların akıllı telefonlarında ve tabii ki uygulamalarda geçirdikleri zaman her geçen gün artıyor.
Akıllı Telefon ve Mobil Uygulamalar
Kullanıcılar zamanlarının çoğunu akıllı telefonlarıyla en sevdikleri sosyal medya ve iş alışverişi uygulamalarında geçirirler. Yurtdışında yapılan bir araştırmaya göre insanlar boş zamanlarının yüzde 70’ini akıllı telefonlarıyla geçiriyor. İnsanların mobil uygulamalarda bu kadar çok vakit geçirdiği bir dönemde işletmeler bunları kullanmasa ne güzel olurdu. Bunun farkında olan işletmeler, mobil uygulamalara büyük yatırımlar yapmaktadır. Bir mobil uygulama, özellikle profesyonel bir görünüm ve marka değeri yaratmak için gerekli bir adım olarak görülebilir. Mobil uygulama sahibi olarak ulaşmak istediğiniz kitleye daha kolay ulaşabilirsiniz.
Mobil Uygulama ve Tanıtım
Kampanya, indirim ve etkinliklerinizi hedef kitlenize duyurmak için mobil uygulamanızı kullanabilirsiniz. Bu avantajlar size dijital pazarlamanın yerine büyük destek sunuyor. Ürün ve hizmet satışı yapan e-ticaret siteleriniz için bir mobil uygulamaya sahip olmanız hedef kitlenizle aranızdaki bağı daha da güçlendirecek ve daha fazla kişiye ulaşma imkanı sağlayacaktır. Günümüzde insanlar zamanlarını değerli kılan her şeye hızlı bir şekilde erişebilmektedir. Mobil uygulamaların popülaritesi her geçen gün arttığından bu gemiyi kaçırmamak için hemen işletmeniz için bir mobil uygulama hazırlamalısınız.
Mobil Uygulamanın Geliştirmesi
Mobil uygulamalar için geliştirme adımları Mobil uygulama tüm sektörlerdeki şirketler için zorunlu hale geldi. Burada dikkat çeken durum mobil kullanımının yükselmesiyle beraber küçük işletmeler bile mobil uygulama geliştirmek için bütçe ayırmış durumdalar. Mobil uygulama geliştirme adımları şu şekildedir; Öncelikle, bir mobil uygulamadan ne bekleyeceğinizi belirlemeniz gerekir. Tüm projeniz hedeflerinize odaklanmalıdır. Mobil uygulamalara ziyaretçi çekmek için kusursuz bir kullanıcı deneyimine sahip olmak çok önemlidir. Bunun için hedef kitlenin beklentileri ve ekonomik koşulları çeşitli şekillerde incelenmelidir. Tüm başvuru süreci hedef kitleye göre belirlenmelidir. İnsanların her geçen gün geliştirilen mobil uygulamalara ilgisi artıyor.
Mobil Uygulamalarının Geliştirilme Süreci
Her mobil uygulamanın belirli bir bütçesi vardır. İş ihtiyaçlarınızı en düşük bütçeyle en yüksek fiyata karşılamak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.. Artık hedeflerinizi belirlediğinize göre, hedef kitlenizin ihtiyaçlarına göre mobil uygulamalara ne tür bir bütçe harcayacağınıza karar vermelisiniz. Şimdi sıra bizim takımda. Firmanızın yapısına uygun, ihtiyaçlarınızı karşılayan bir mobil uygulama tasarlıyoruz. Size geliştirdiğimiz eksiksiz mobil uygulamayı sunuyoruz. O zaman sizden gerekli geri bildirimi alacağız. Aynı zamanda mobil uygulamanızın kullanıcı deneyimini analiz ediyoruz. İlerleyen süreçte uygulamayı isteklerinize göre optimize ediyoruz.
Mobil Uygulamaların İhtiyaçları Karşılaması
Dünya genelinde dijital pazarlama alanında faaliyet gösteren tüm firmaların bir de mobil uygulaması bulunmaktadır. Mobil uygulama, şirketin satış verimliliğini artırmakta ve müşteri ile etkileşimi en üst düzeye çıkarmaktadır. Ayrıca mobil uygulamaların coğrafi pazarlamada büyük avantajları vardır. Mobil uygulamalar oluştururken akılda tutulması gereken birkaç şey vardır. Mobil uygulamanız müşterinin ihtiyaçlarını karşılamalı ve ihtiyaçlarına cevap vermelidir. Bir uygulama ne kadar çok katılım gösterirse ve ne kadar çok müşteri sorununu çözerse o kadar başarılı olur. Kullanıcı deneyimi, mobil uygulamaların başarısının anahtarıdır. Kullanımı zor olmayan sade bir tasarıma sahiptir. Uygulamalar her zaman başarılı olmayabilir. Her zaman kullanıcı deneyimini ölçün ve mobil uygulamanızı geliştirin.
Bazı Ücretli Geliştirilen Mobil Uygulamalar
Mobil uygulamalarda performans metrikleri en çok ihmal edilen konulardır. İşlem bir mobil uygulama ile bitmiyor. Mobil uygulamalar ile satın aldınız ürünleri gerekli gördüğünüz şekilde ayarlayabilir ve mobil uygulama kullanarak verimi daha da arttırabilirsiniz. Çoğu mobil uygulamayı ücretsiz indirebilir ve ücretsiz kullanabilirsiniz. Bazı mobil uygulamaları ücretsiz olarak indirdikten sonra, içindeki bölümleri veya özellikleri kullandığınız için sizden ücret alınabilir. Ücretli mobil uygulamalar için durum biraz farklıdır; Sanal mağazadaki ödeme uygulamasını kredi kartı ile ödedikten sonra, istediğiniz kadar kullanma imkanınız vardır. Ancak uygulamayı mobil cihazınızdan kaldırdıktan sonra tekrar yüklemek için aynı ücreti tekrar ödemeniz gerekecektir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak konuşma ve mesaj gönderme imkanı sunan WhatsApp, Facebook Messenger, Fiber gibi mobil uygulamalar yıllık, aylık vb. Aylık ücret talep etmenin birkaç yolu vardır.
Sanal Mağazaların Mobil Uygulamaları
Sanal mağazaların mobil uygulamaları, kullanıcının aradığını kolayca bulabilmesi için uygulamaları kategorilere ayırmıştır. Sanal mağazalardaki mobil uygulama kategorilerine örnek olarak eğitim, eğlence, finans, fotoğraf ve video, gazete, haber, hava durumu, kitap, müzik, oyun, spor, tıp, iş, çocuk gibi mobil uygulama kategorileri verilebilir. Bu kategorilerden birine girerek istediğiniz mobil uygulamayı bu başlık altında kolayca bulabilirsiniz. Uygulamalar en çok indirilen olarak değerlendirilir. Ayrıca en çok indirilen ücretli uygulama ya da en çok indirilen ücretsiz mobil uygulama olarak sıralanmıştır.
Neden Mobil Uygulamaya İhtiyacımız Var
Mobil cihazların hayatımıza girdiği günden bu yana uygulamalar her geçen gün daha akıllı hale geliyor. Aynı zamanda kullanıcıların mobil cihazlarında geçirdikleri süre de her geçen gün artıyor. Kullanıcılar zamanlarının büyük bir kısmını mobil uygulamalar kullanarak mobil cihazlarda geçirmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre, kullanıcılar zamanlarının ortalama %70’ini mobil uygulamaları kullanarak mobil cihazlarında geçiriyor. Mobil uygulamaların web sitelerine göre daha hızlı ve daha kolay kullanılır. Bu yüzden kullanıcıların mobil uygulamaları kullanmasını cazip kılıyor. Kullanıcılara bu kadar yakınken mobil uygulamaları kullanmamanız sizin için büyük bir kayıp olur.
Markalar Ve Mobil Uygulamaları
Marka kimliği oluşturabilmek için bir mobil uygulamaya ihtiyacınız var. Mobil uygulamanız ile hedef kitlenize daha kolay ulaşabilir ve aynı zamanda oluşturduğunuz etkinlik, kampanya, güncel içerik ve indirimleri kullanıcılara daha kolay ve hızlı bir şekilde gönderebilirsiniz. Tüm bu avantajlarının yanı sıra dijital pazarlama aracı olarak da size büyük bir fırsat sunuyor. Özellikle ürün ve hizmet satışı yapan e-ticaret siteleri için mobil uygulamalar, potansiyel müşterilerle olan bağı güçlendirmektedir. Çünkü online alışverişlerinizin ortalama %80’i mobil cihazlarla yapılıyor. Mobil uygulamaların kullanımı ve popülaritesi her geçen gün artmaya devam ediyor. Mobil cihazlara yönelik web siteniz ve mobil uygulamalarınız üzerinden kullanıcılara sağladığınız hizmetlerden yararlanarak hedef kitle ile kullanıcılara ulaşmanız gerekmektedir.
Mobil Uygulamaların En Çok Kimler Kullanıyor
En çok mobil uygulama kullananların yaşı 25-44 olarak söylenebilir. Bu yaş aralığı telefona hakimiyet ve daha yeni kuşak olduğu için daha fazla internet de zaman geçirme oranları buluyor.
En Çok Kullanılan Mobil Uygulamalar
Türkiye’nin en çok kullanılan mobil uygulamalardaki sıralamasına bakarsak sıralamanın şu şekilde sıralanabilir, WhatsApp, YouTube, Facebook, Instagram, Google Haritalar, Messenger, E-Devlet, Sahibinden, Twitter, Letgo, Trendyol, Ziraat Bankası ve BiP. Listede en çok sosyal medya uygulamaları ilgi görürken, alışveriş, ikinci el alışveriş ve mobil bankacılık uygulamaları da öne çıkıyor.