Arama Motoru Optimizasyonu(SEO) Nedir?
Arama motoru optimizasyonunun (veya web konumlandırmasının) amacı, bir web sayfasının arama motorlarında ve dizinlerde öne çıkan konumlarda görünmesinin sağlanmasıdır. Temel amaç, bir web sitesinin potansiyel müşterisi olan bir internet kullanıcısını, optimize etmek için web ile ilgili bir ürün veya hizmetin açıklamasını arama alanına yazdığında, web sonuçların ilk sayfasında görünmesidir.
Ancak, bu amaca ulaşmak için arama motorlarının nasıl çalıştığını ve web sitelerini ilgi sıralamasında konumlandırmak adına nasıl değer verildiğini bilmeliyiz. Her arama motoru kendi algoritmaları ile çalışsa da genel olarak kabul edilen sıralama faktörleri vardır. Bu nedenle, bir web sayfasının Google’daki konumunu tahmin etmek mümkündür.
Arama Motorları ile Bilgi Toplama
Bu arama motorları, web sayfası adreslerini (URL’ler) tanımlayan ağlar olarak bilinen programları kullanarak dizine eklenmiş sayfaları incelediklerinde, ilgi düzeylerini hesaplamak için kaynak kodlarından bilgi toplarlar. İçeriğini ve ilgi düzeyini belirlemek için arama motorlarının sayfa kodunda tanımladığı farklı öğeler vardır.
Meta etiketler, bağlantılar veya metin başlıkları ve diğer öğeler, sıralamadaki konumlarını belirlemek için matematiksel hesaplamalar kullanılarak analiz edilir. Ana sıralama faktörleri, web yöneticisinin (sayfada) kontrolü altında olup olmamasına (sayfa dışında) bağlı olarak birkaç gruba ayrılabilir.
Anahtar Kelime Optimizasyonu(SEO)
En uygun anahtar kelimeleri seçmek, herhangi bir SEO stratejisinin temelidir. Başlık arama motorlarının sonuçlar listesinde gösterdiği şey olduğundan, optimizasyonun amacı iki yönlüdür. Bir yandan kullanıcıların web’e girebilmeleri için iddia olmalı, diğer yandan arama motorları web’e iyi bir konum kazandıracak şekilde yapılandırılmalıdır.
İyi alaka sıralaması elde etmek için, web optimizasyonu anahtar kelimelerinin en az bir kez geçtiği 5-10 kelimelik başlıklar yazılması önerilir.
Meta Etiketleri
Amacı, web’i
etiketine dahil ederek arama motorlarına bilgi sağlamasıdır. En önemlileri meta açıklaması (sayfanın içeriğini tanımlayan ve Alltheweb gibi bazı arama motorlarının sonuçlarında açıklama işlevi gören), meta anahtar kelime etiketidir (şu anda neredeyse tüm arama motorları, manipülasyonlar nedeniyle bunu görmezden gelir).
Birçok arama motoru bunları görmezden gelse de, web sayfalarının her biri için bunları oluşturmaya devam etmeniz önerilir.
İkincil Anahtar Kelimeler
İkincil anahtar kelimeler, bir sayfanın metninde doğru bir şekilde dağıtılmalıdır. %5 ile %8 arasında bir yoğunluk (anahtar kelimelerin toplam kelimelere oranı) önerilir. Anahtar kelime yakınlığı ilkesine dayanarak, anahtar kelimelerinizi mümkün olduğunca sayfanın üst kısmına yakın yerleştirmeniz önerilir. Onlara daha fazla önem vermek için bazı etiketler de vardır.
Sayfa Dışı Faktörler
PageRank (PR)
Yönlendiren web sitesine ve iç bağlantılara bağlı olarak 1 ile 10 arasında değer alır. Web’ler tarafından sağlanan PR, PR’nin kendisine ve o sayfanın sahip olduğu giden bağlantıların sayısına bağlıdır.
Bağlantı metinleri
Bazı kişiler, bir sayfaya işaret eden bağlantıların metnini optimizasyon için bir numaralı kaynak olarak görür. Anahtar kelimeler, bir bağlantı etiketi için bağlantı görevi gören metne yerleştirilmelidir. Konumlandırmayı optimize etmek için anahtar kelimeler önem taşır. Arama sonucu aralıklarını (belirli bir web sitesine bağlantı veren “ilgili” veya “yetkili” sitelerin sayısı) belirlemek için dizinlere veya bağlantı değişimlerine kaydolma gibi “bağlantı popülerliği” stratejileri önerilir.
Tanımladığımız bu optimizasyon devam eden bir süreçtir çünkü arama motorları ve dizinler web sitelerinin sırasını sürekli değiştirir ve aralarındaki ilişkiler sık sık değişir. SEO uzmanlarının işi, kolay veya ucuz bir iş olmayan Google başta olmak üzere arama motorlarındaki değişiklikleri ve yeni trendleri dikkate alarak optimizasyonun güncel tutulmasıdır.
Anahtar Kelime Optimizasyonu Faktörü
Anahtar kelime seçimi, arama motoru sıralamalarında en önemli faktör olarak kabul edilir ve herhangi bir SEO stratejisinin temelidir. Optimum anahtar kelime seçimi için aşağıdaki noktalar dikkate alınmalıdır:
- Anahtar kelime popülerliği.
- Anahtar kelime testi.
- Pazarlama alaka düzeyi.
- Anahtar kelimelerin web içeriği ile ilişkisi.
Anahtar Kelime Popülerliği
Tek tek kelimeler genellikle yüksek talep gördüğünden, çok fazla rekabeti cezbetme eğilimindedirler. Bu sorunun çözümü, her sayfanın optimizasyonu için iki ila beş kelimelik “anahtar ifadeler” seçilmesidir. Ayrıca sayfalarınızı çok popüler yanlış yazılmamış anahtar kelimeler ile optimize etmeniz önerilir. Bu varyantlar için rekabet çok daha az yoğun olacaktır.
Anahtar Kelime Testi
Son derece rekabetçi anahtar kelimeler seçerek, web’deki birçok arama motoru sonucu arasında kaybolma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Belirli kelimelere olan bu yüksek talep nedeniyle, web’i açıkça tanımlayan ve daha önce yalnızca birkaçının seçmiş olduğu bir niş veya anahtar kelime grubu belirlemeniz önerilir.
Pazarlama Alaka Düzeyi
İyi bir arama motoru pazarlama stratejisi tasarlarken akılda birçok husus vardır. Bir yandan, bir ürün veya hizmet bulmak için genellikle hangi arama motorlarını ve hangi anahtar kelimeleri kullandıkları hedef kitleniz hakkında mükemmel bir bilgiye sahip olmanız gerekir.
Bu bağlamda, daha az rekabete sahip olma ve daha nitelikli ziyaretler sağlama avantajına sahip olduklarından, web ürünleri için spesifik ve kesin anahtar kelimeler sağlamak önemlidir.
Öte yandan, arama motoru kullanıcılarının bir pazarlama yöneticisi gibi düşünmediğini ve kulağa hoş gelen şeylerin kullanılmasının muhtemel olduğunu belirtmekte fayda vardır.
Anahtar Kelimelerin Site İçeriğiyle İlişkisi
Yalnızca web içeriğine uyan anahtar kelimeleri değil, aynı zamanda kullanıcıların siteleri optimize etmek için kullandıkları anahtar kelimeleri de seçmelisiniz. Genel bir kural olarak, 250 kelimeden fazla yazılı içeriğe sahip herhangi bir sayfa için bir ila üç anahtar kelime önerilir.
Bir web sayfasını sıralamaya gelince, tek bir anahtar kelime yetersizdir, çünkü odak ve netlikten yoksun olmanın yanı sıra, muhtemelen çok fazla rekabetiniz vardır. Şu anda tek kelime ile arama yapan kullanıcı sayısı çok azdır. Birden fazla anahtar kelime tercih edilmekte ve kullanıcı ifadeleri ile aramalara uyum sağlanmaya çalışılır. Ancak, Frankenstein sendromu olarak bilinen yapay bir anahtar kelime karmaşasına düşme riskinden dolayı sayfa başına 2-3’ten fazla anahtar kelime için optimizasyon yapılması önerilmez.
Yukarıdaki noktaları göz önünde bulundurarak ve web’i tanımlayan anahtar kelimeleri seçtikten sonra, site için en uygun anahtar kelimeler ana sayfa ile optimize edilmelidir. Bir sonraki adım, bu sayfaları tanımlayan anahtar kelimeler için alt sayfaların optimize edilmesidir. Ancak, her zaman ana sayfa anahtar kelimenizi bunların tümüne eklemeyi unutmayın. Bu sayede web’in temsili anahtar kelimesi ön plana çıkar ve ikincil anahtar kelimeler için iyi konumlar elde edilir. Bu anahtar kelimelerin etkinliğini önceden değerlendirmek için, belirli bir anahtar kelime sıralamanın zorluğu ve faydaları arasındaki ilişkiyi ölçen bazı standartlaştırılmış yöntemler vardır:
KEI (Anahtar Kelime Etkililik Endeksi)
Belirli bir kelime öbeği için yapılan arama sayısını rekabet etmemiz gereken sayfa sayısı ile ilişkilendirir.
Google PageRank: Halihazırda oluşturulmuş sonuçlarla rekabet etmenin ne kadar zor olduğunun bir ölçüsüdür.
Anahtar Kelime Seçim Araçları
İnternet tarafından sağlanan anahtar kelime araçlarını kullanırsanız, anahtar kelime olarak kullanılacak terimleri ve kelimeleri bulmak için çok çeşitli olasılıklar vardır. Bu araçlar, farklı arama motorlarının sonuçlarını kontrol ederken çok kesin öneriler sunar. Bu araçlar, sınırlı aramalar için öneriler sunan arama motorlarında, Arama Motoru İzleme veya Meta Casus gibi İnternette en çok aranan kelimelerin listelerini sunan web sitelerinde veya Wordtracker gibi belirli araçlar biçiminde bulunabilir. Öneri sunan arama motorları arasında şunlar öne çıkıyor:
Altavista: Giriş kelimeleri ve varyasyonları için öneriler ve aramalar sunar. Ayrıca ilgili terimleri de içerir. En iyilerinden biri olarak kabul edilir.
Alltheweb – Girilen ifadelerin türevlerini arar.
Teoma: gelişmiş işlevsellik sunmaya çalışır, ancak sonuçları özellikle daha düşüktür.