Takip Etmeniz Gereken 10 Google Ads Performans Göstergesi olan temel performans göstergeleri hemen hemen her sektörde kullanılmaktadır. Kullanım amacı, bir şeyin iyi çalışıp çalışmadığını ölçmektir. Kampanyalarınızın Google ADS‘de ne kadar başarılı olduğunu belirlemek için temel performans göstergelerini kullanabilirsiniz. Kampanya performansının kilit göstergelerini anlamak ADS’de çalışan herkes için en başından önemlidir.Hem müşterilerinize hem de iş verenlere yatırım getirisini göstermenin tek yolu kampanya performansınızı doğru bir şekilde ölçmektir.
Tıklamalar
Her dönüşüm bir tıklama ile başlar. Bu nedenle, tıklamalar bir ADS kampanyasının başarısının bir göstergesidir. Bu KPI, bir reklamı kaç kişinin tıkladığını ölçer. Kampanya yöneticileri, düşük performans gösteren reklamları duraklatmak ve hatta reklam tekliflerini artırmak için ay boyunca hesapları kontrol eder. Tıklama, ay ortası hesap performansını kontrol etmek için iyi bir temel performans göstergesidir. Ancak bir kampanyanın başarısı yalnızca tıklamalarla belirlenmemelidir.
Tıklama Oranı
Kampanyanızın ürettiği tıklama sayısını ölçmeye benzer şekilde, tıklama oranı da kampanya performansının önemli bir göstergesidir. Tıklama oranı, kampanyanın ay (veya rapor edilen dönem) için toplam tıklamalarının toplam gösterim sayısına bölünmesiyle ölçülür. Tıklama oranın ne olduğunu ve nasıl ölçüleceğini bilmek, performansınızı göstermenin anahtarıdır. Ancak, bir kampanya yöneticisinin izlemesi gereken mükemmel bir tıklama oranı olmadığını unutmamalısınız.
ADS performansı sektöre ve diğer kampanya değişkenlerine göre değişir. Örneğin, bir analitik çalışma, arama motorunda otomotiv endüstrisi için ortalama tıklama oranının %2 olduğunu buldu. Herhangi bir kampanya yürüten kampanya yöneticileri, tıklama oranlarının başarısını ölçmek için bu tür bir analiz kullanabilir. Ancak, bütçe harcamaları gibi analizde dikkate alınmayan diğer değişkenlere karşı dikkatli olmalıdırlar. Bunun bir başlangıç noktası olduğunu unutmamalısınız. Farklı kampanyaların tıklama oranlarını karşılaştırmak ve iyileştirmek sadece başarıyı ölçmek için önemli değildir. Kalite Puanı gibi diğer Kalite performans göstergelerini etkileyebileceği için de son derece önemlidir.
Kalite Puanı
Kalite puanı, ADS reklam verenleri için en zorlu Kalite performans göstergelerinden biridir. Bu gösterge, Google tarafından oluşturulan bir göstergedir. Reklam metniniz, diğer metrikleri ve açılış sayfası gibi diğer performans değişkenlerini kullanarak alaka düzeyini gösterir. Reklam verenler, Kalite Puanını kafa karıştırıcı bir metrik olarak görmektedir. Çünkü tıklamalar gibi kolayca ölçülebilen diğer Kalite performans göstergelerinden daha kolay değiller. Beklenen tıklama oranı, açılış sayfası deneyimi, reklam alaka düzeyi ve reklam biçimini kullanarak bir kampanyanın Kalite Puanını belirleyebilir.
Google, Kalite Puanının nasıl ölçüldüğünü ve Kalite Puanının neden gerekli olduğunu belirtirken çok şeffaftır. Google, 2017’de Google Ads’deki Kalite Puanı raporunu iyileştirdi, ancak Kalite Puanının şu basit gerçeğe bağlı olduğu gerçeği değişmiyor.
İyi bir Kalite Puanı (7’den 10’a), Google Ads ile reklam vermek için daha az ödeyeceğiniz anlamına gelir. Düşük Kalite Puanı (6 veya daha az), daha fazla ödemeniz gerektiği anlamına gelir. Google’ın Kalite Puanı raporunda yapılan değişiklikler, reklam verenlerin Google Ads‘de Kalite Puanını kullanmasını kolaylaştırdı. Aynı zamanda Google, temel metrikler için geçmiş verileri sağlamaya başladı. Bu veriler, reklam verenlere daha akıllı kampanyalar oluşturmak için ihtiyaç duydukları bilgileri verdi.
Bu karmaşıklığa rağmen, reklamcılar kalite puanlarını yükseltmek için her zamankinden daha çok çalışıyorlar. Çünkü Kalite Puanı, tıklama başına ne kadar ödeyeceklerini belirler. Kalite puanı ise TBM ve EBM gibi diğer önemli performans ölçümlerini etkileme potansiyeline sahiptir.
Tıklama Başına Maliyet (TBM)
ADS reklam verenleri, önceden belirlenmiş bir bütçeleri olduğu için genellikle bir reklam kampanyası için ne kadar ödeyebileceklerini bilirler. Ancak bu, bir Google ADS kampanyası kurarken bütçe belirlerken ve teklif verirken ne ödeyeceklerini belirlemek anlamına gelmez. Reklamcılar, teklifleriyle reklam yerleştirme için rakipleriyle rekabet eder. Ama bir sonraki en yüksek teklifi ödemek zorundalar. Sonuç olarak, reklam sunmanın maliyeti ve oluşturduğu tıklamalar, ADS açık artırmasındaki diğer rakipler tarafından belirlenir.
TBM, bir reklam verenin ne kadar ödediğini doğru bir şekilde ölçen bir ölçümdür. Bir kampanyanın toplam maliyetini, o kampanyanın reklam tıklamalarının sayısına bölerek TBM’yi ölçebilirsiniz. Kampanya maliyetlerinizi kendiniz kontrol etmek istiyorsanız, TBM’yi kampanyanın aldığı tıklama sayısıyla çarpabilirsiniz.
Edinme Başına Maliyet (EBM)
TBM’ye benzer şekilde, reklam kampanyalarınızı oluştururken bir edinme başına maliyet belirlemeniz gerekir. Google, ortalama EBM’yi, bir reklam verenin yeni müşteri başına ödediği, toplam dönüşüm maliyetinin dönüşüm sayısına bölünmesiyle hesaplanan fiyat olarak tanımlar. Google, EBM’nizi Kalite Puanınıza göre belirler. Ancak, CPA hakkında bilmeniz gereken birkaç önemli ayrıntı var. Ortalama EBM kabul edilebilir olsa da reklam verenler kampanya oluşturma sırasında uygulanan bir teklif verme tekniği olan hedef EBM’yi kullanır.