Reklam Çeşitleri ve Türleri Nelerdir?
Televizyon ve radyo da dahil olmak üzere bir kitle reklam biçimidir. Yakın zamana kadar televizyon reklamları çok sayıda tüketiciye ulaşmanın en kolay yoluydu. Radyo ve televizyon reklamcılığı, DVR’lerin popülaritesinden ve “reklam atlama” teknolojisinden zarar görür. Bununla beraber, özellikle zor ürünler söz konusudur. Bu ürünlerin milyonlara ulaştırmak için çok etkili reklam çeşitleri kullanılması gerekir. Aksi takdirde ürünün satışı söz konusu olmaz ve yatırımcılar zarara girer.
TV Reklamları, Radyo reklamları, Basılı reklamlar, Gazete reklamları, Gerilla reklamlar, Sokak Reklamları, Ürün yerleştirme içeren reklamlar, Çevrimiçi(dijital) reklamlar, Display reklamlar, Sosyal medya reklamları, Video reklamlar, Google adwords reklamları, E-Posta reklamları, Mobil reklamlar, Primer reklamlar gibi reklam çeşitleri mevcuttur.
Vurucu Reklam Başlıkları Oluşturma
SEO çalışmaları dijital pazarlamanın hemen hemen tüm alanlarını kapsar. SEO, Google Ads çalışmalarında da çok ama çok etkilidir. Başarılı bir SEO çalışmasına sahip bir web sitesi, Google Ads kalite puanlarını yükseltecek ve maliyetlerinizi önemli ölçüde azaltacaktır.
Google Ads çalışmalarından önce etkili bir SEO çalışması yapmanızı öneririz. Yüksek düzeyde bir Google Ads kalitesi, Google arama ağı reklamcılığındaki başarınızın temelidir. 8/10 ve üzeri Google Ads kalite derecelendirmelerinin hiçbir zaman mümkün olmadığını söyleyen uzmanlar olsa da bu pek mümkün olmaz. İyi çalışarak ve özen göstererek çok yüksek puanlar almanız mümkündür. Bunun için birkaç alt başlıkta toplayabileceğimiz kurallara dikkat etmek gerekir.
Reklam Metinlerinde Size Özel Kelimeler Kullanmaya Çalışın
Google arama ağını kullanan kimseler, aramalarıyla daha fazla ilgili reklam yazısı reklamlarını tıklamaya eğilimlidir. Reklamımızın, kullanıcıların arama sorgularıyla alaka düzeyini en üst düzeye çıkarmak için yapmamız gereken ilk şey, reklam metnine anahtar kelimeler eklemektir.
Google Ads, bu işi kolaylaştırmak için anahtar kelime ekleme özelliğine sahiptir. Bu özelliği kullandığımızda, alakalı anahtar kelimeler reklamlarımızda kalın harflerle görünecektir.
Reklam Eklentileri Kullanmak
Kampanyalarınızda reklam uzantıları oluşturmak, kitlenizin ilgisini artıracaktır. Ayrıca sonuç sayfasında daha fazla yer kaplayarak hedef kitlenize sunduğunuz ek bilgileri de yansıtır. Kampanyalarınızda reklam uzantıları kullanmak, TO’nuzu (tıklama oranınızı) ve Kalite Puanınızı artırır.
Diğer Sitelerden Farklı Olun
Google Ads reklam metninizde gördüğünüz karakter sınırlarını aştığınızdan emin olun. Reklam metninizde hedef kitlenizi motive eden mesajlara (özellikle manşetlere) mutlaka yer verin. Arama motorları, tavsiye reklamlarını her zaman sevmiştir ve daha fazla tıklama eğilimindedir. Bu sizi tekrar bir tıklama olarak gösterecektir.
Birçok Reklam Yazısı Kullanmak
Reklam kopyanızı tek tek planlamayın. İlgilendiğiniz reklamlar için en az 4, daha az önemli olan reklamlar için en az 2 farklı reklam metni hazırlamalısınız.
Otomatik Reklam Yenilemesi
Bazı durumlarda, en iyi performans gösteren reklamları takip etmek zor olabilir. Birden çok reklam grubunuz ve reklam kopyanız varsa, reklam rotasyonunuzu otomatik olarak ayarlamanızı öneririz.
Bir Dönüşümlü Rotasyonlar
Bu, reklam metninizden hangisinin en iyi dönüşümleri sağladığını görmenin en sağlıklı yoludur. Dönüşümleri kendiniz izlemek istiyorsanız, reklam varyasyonlarını eşit şekilde dönüşümlü yayınlayabilirsiniz.
Reklam metniniz belirli bir gösterim ve tıklama aldıktan sonra, hangisinin en fazla dönüşümü sağladığını görebilir ve ardından o reklamı kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu çalışmada reklam metninizde yalnızca bir öğeyi değişken olarak kullanmak, hangi kelimenin en fazla dönüşümü sağladığını anlamanıza yardımcı olabilir.
Dikkatleri Üzerine Çeken ve Anlaşılması Kolay Yazılar
Göz alıcı, kolay anlaşılır ve heyecan verici reklam metni her zaman hedef kitlenizin dikkatini çeker ve tıklama oranınızı ve dönüşüm oranınızı artırır. Çekici, anlaşılması kolay metin kullandığınızda, sattığınız ürün veya hizmetle ilgili olmalıdır.
Aksi takdirde amacınıza ulamayacaksınız. Bu da sizde hayal kırıklığı yaratacaktır. Bu yüzden göze hitap eden reklam metinlerine özen ve önem vermelisiniz. Bu sayede reklamlarınız istediğiniz gibi sattığınız ürünü rahatça pazarlayabilirsiniz.
Mobil aramalar ve Google Ads, masaüstü cihazlardan farklıdır. Tıklama oranlarındaki değişiklik bunu bize açıkça gösteriyor. Genel bir kural olarak, mobil cihaz kullanıcıları aradıklarını ifade edemezler, daha az zamanları vardır ve aradıkları şeye en kısa sürede ulaşmak isterler. Sonuç olarak, mobil cihazlar için farklı reklam metinleri oluşturabiliyoruz.
Mobil cihazlarda reklam metnindeki değişikliği görmenin en iyi yolu şu şekildedir; Çevrimiçi Satın Alın, Cep telefonunuzda güvenle alışveriş yapın. Gördüğünüz gibi farklı platformlardaki kullanıcılar için etkili reklam terimleri kullandık. Alt satır: Google Ads’de oluşturduğumuz tüm reklamları oluştururken çok dikkatli olmalıyız.
Birçok faktörü hesaba katan etkili metin yazarlığı oluşturmamız gerekiyor. Eğer bu duruma dikkat etmezseniz Google arama reklamlarında istediğimiz gibi bir sonuç alamayabiliriz. Bu da bizi yeni araştırmalara itecektir.
Başlık Oluştururken Az Kelime Kullanımı
Başlıkların 30 karakteri geçmemesi şartı, Google’ın en verimli reklam biçimlerini ve düzenini sunmak için belirlediği bir kuraldır. Google ADS, başlık oluştururken 31. karaktere geçtiğinizde ilgili başlığı kaydetmenize izin vermez. Bu yüzden etkili bir cümlede 30 kelimeyi aşmamak gerekir. Rakiplerinizin kullandığı başlıkları araştırmanız ve onlardan fikir almanız uygun olabilir.
Ancak, kendi ürününüz veya hizmetiniz için 30 karakter içinde öne çıkan bir başlık sağlayabilmelisiniz. Başlıklarınız ne kadar ilgi çekici olursa, reklam tıklama oranınız o kadar yüksek olur ve bu da kalite puanınızı olumlu etkiler.
Tıklama oranı, yani Google ADS’deki TO ölçümü ne kadar yüksekse, kalite puanınız da o kadar yüksek olur. TO’nuz ne kadar yüksek olursa, tıklama başına maliyetiniz o kadar düşük olur. Başlıklarınız, reklamınız için tanımladığınız anahtar kelimelerle mutlaka alakalı olmalıdır. Yine bu, kalite puanınızı artıran ve tıklama maliyetlerini azaltan önemli bir öğedir. Unutmayın, kelime teklifi ve kelime derecelendirmesi, reklamınızın sıralamasını belirleyen faktörlerdir.
Ürün Veya Hizmetinizi Gösterin
E-ticaret yapıyorsanız online kelimesine vurgu yapın, gönderim ve teslimat seçeneklerini sunun, promosyonlarınızı gösterin, fiyat ve ödeme seçenekleri sunun, harekete geçiren mesajlar verin, seçenekleri ortaya koyun, markayı öne çıkarın.
Başlıklar Niçin Bu Kadar Önemli?
Bir kullanıcı arama yaptığında, görünen reklamda ilk göze çarpan şey başlıktır. Bu nedenle, başlıkların arama motorunun ilgili reklamı tıklama kararı üzerinde büyük etkisi vardır. Bu sebep ile reklam oluşturmada yakalamak istediğimiz başarı için başarılı başlıklar için özen göstermeliyiz.
Google ADS, kelime reklamları için bize çok kullanışlı bir seçenek sunuyor. Bunlar duyarlı reklamlardır. Bu duyarlı reklamlar nelerdir? Duyarlı reklamlar seçeneğinde Google, bir reklam için 15 farklı başlık oluşturmamıza izin verir. Kullanıcı reklamı inceledikten sonra, reklamın konumuna göre 2 veya 3 tanesi gösterilir.
Hangi başlıkların görüntüleneceğini kendi algoritmasına göre belirler. Başka bir deyişle, reklamlarınız yayınlandığında, tüm başlıklarınızı rastgele kullanıcılara gösterirler, ancak en etkili olanları en çok birleştirir ve onları gösterir. Bu, doğru başlıkları kullanmanıza yardımcı olabilir. Yararlı aramaları kullanırken başlıkları bilmek iyidir.
Google ADS destek sayfalarındaki bazı yönergeler önemli olabilir. Dikkatle başlıklarınızın herhangi bir sırada görünebileceğini unutmayın. Bir diğer husus ise başlıklardaki anahtar kelimelerden en az bir kaçını ekleyip seçtiğiniz kelimelerden oluşan başlıklar oluşturulmalıdır. Mümkün olduğunca çok sayıda benzersiz başlık sağlamaya odaklanın.