Google’ı Bir Uzman Gibi Kullanmak için Bazı İpuçları
Google arama motoru, dünya çapında milyonlarca insan tarafından akademik makaleler, çalıştığımız şirket için yapılan araştırmalar veya sadece eğlence ve hobiler hakkında bizi ilgilendiren bilgileri bulmak için kullanılıyor gibi görünse de; normalde bildiğimizden ve kullandığımızdan daha fazla özelliğe ve nüansa sahiptir. İster normal bir internet kullanıcısı olun, ister süper güçlü bir kullanıcı bu makaleyi favorilerinize kaydetmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Aşağıdaki Google arama ipuçları, yaptığınız herhangi bir bilgi aramasının sonuçlarını iyileştirmenize ve bir uzman düzeyine ulaşmanıza yardımcı olacak hızlı bir kılavuzdur. Kendiniz, işiniz veya şirketiniz hakkında bilgi bulmanız gerektiğinde her zaman elinizin altında bulundurun. Her şey pratik ve süper verimli olmakla ilgili, bu yüzden denemeniz için Google’ın süper şematik arama örneklerinin açıklamalarına bakabilirsiniz.
Google Arama Motoru
Arama motorlarından elde edilen veriler, Google’ı, aramalarda neredeyse %70’i ile kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen arama motoru olarak gösterir. Bir arama motoru olarak popülaritesi ve İnternet’teki bilgilere erişmemize izin verme yeteneği, verimli bir şekilde arama yapmayı ve verimliliğimizi artırmak için gereklilik haline getiriyor. Ancak çoğu zaman tam olarak aradığımızı bulamıyoruz. Muhtemelen en iyi şekilde arama yapmamamızdan veya bu arama motorunun tüm olanaklarını bilmememizden kaynaklanıyor. Bu yayında, size ayrıca Google’ı nasıl kullanacağınızı ve en yaygın Google hatalarından nasıl kaçınacağınızı da öğreteceğiz.
Google Aramada Uzmanlaşmak için Uzman İpuçları
Tam İfade
Tam ifade nedir? Google aramada tırnak kullanmak çok basittir. İhtiyacımız olan anahtar kelimelerle arama yapmak yerine onları tırnak içine alıyoruz. Bu şekilde sadece aynı ifadeyi içeren sonuçları elde edeceğiz. Arama örneği: “KOBİ’ler için rekabetçi zekâ”
Benzer Terimler
Benzer anlamlara veya kelimelere sahip sonuçları eklemek istediğimiz belirli bir arama yapmak istediğimizi varsayalım. Bunu yapmak için kelimenin önüne “~” kullanın. Arama örneği: “rekabetçi zekâ” ~ uzman
Tek Bir Arama Yapın, karmaşık bir konu hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, sonuçların ilk sayfasında kalmayın. Aldığınız ilk yanıta bağlı kalmaktansa, birden çok arama yapmak ve birden çok sayfayı ziyaret etmek daha iyidir. Arama terimlerinizi iyi tanımlamıyorsanız sonuçları karşılaştırmak için aynı aramayı birkaç sekmede küçük değişikliklerle yapabilirsiniz. Farklı kombinasyonları denerseniz resim ve diğer dosyaları aramaya başlarsanız, aradığınızı bulma şansınızı artırırsınız.
İlgili Bir Web Sitesi Bulma
Yalnızca, aradığımız bilgilere zaten sahip olduğunu bildiğimiz belirli bir web sitesinde bilgi aramak isteyebiliriz. Bunu yapmak için Google arama komutunu kullanın: site “word”: www.website.com. Bu özellik, web sitesinde dahili bir arama motoru olmasa bile çalışır. Bu, çevrimiçi gazete ve dergi kütüphaneleri için çok kullanışlıdır. Arama örneği: “rekabetçi zekâ” sitesi: papersdeintelligence.com gibi
Belge Türüne Göre Sonuçlar
Belirli bir belge türünü içeren sonuçlara ihtiyacınız varsa, yalnızca o belge türüne ilişkin sonuçları almak için basit bir “dosya türü” komutu kullanabilirsiniz. Örneğin, ppt .doc .xls .pdf .jpg gibi bazıları vardır. Arama örneği: “rekabetçi zekâ” dosya türü: ppt
Kelimeleri Değiştirin
Bir konuyla ilgili bir kelimeyi veya kelimeleri hatırlamayabiliriz. Örneğin, bir ders kitabının veya şarkının, şiirin, filmin, makalenin başlığı olabilir. Hepsi için, koyduğumuz cümlede joker görevi görecek olan yıldız işareti “*” komutunu kullanabilirsiniz. Arama örneği: “* platformlarından ne zaman yatırım yapılır”
İlgili Siteleri Tanımlayın
Aradığımız şey aynı konuyla ilgili siteleri bulmaksa, Google aramasını «ilgili: www.website.com» komutuyla kullanmamız gerekecektir. Tire kullanın: tireler, tırnak işaretlerinin tersi gibi çalışan kullanışlı bir kısa yoldur. Bir veya daha fazla belirli kelime içeren sonuçları istemediğinizi belirtmek için bunları kullanın. Domates içermeyen salata tarifleri arıyorsanız -tomato- yazarak terimi hariç tutabilirsiniz. Arama tanımları: Google’ı sözlük olarak kullanmak istiyorsanız, tanım ve tanımlamak istediğiniz kelimeyi yazmanız yeterlidir. Örneğin, tanım: ağaç, terimin anlamlarını içeren bir pencere öğesi açacaktır.
Tanımları Alın
Bir kelimenin tanımını almanız gerekebilir. Sözlüğe çevrimiçi bakmak yerine “define: word” komutunu girin. Arama örneği: tanımla: erteleme Bir kelimenin çevirisini bulun: Benzer şekilde, Google’ı iki dilli bir sözlük olarak kullanmanın en iyi yolu translate + terim + to + dili yazmaktır. Önbelleğe alınmış sürümde bilgi arayın: Aradığınızı bulduysanız, ancak sayfa buna erişmenize izin vermiyorsa, engellenmiş veya zaten güncellenmiş olabilir. Web’in daha eski bir sürümüne erişmek için önbellekte arama yapabilirsiniz.
Hesap Makinesi
Bu seçenek, cep telefonunuzu veya herhangi bir hesap makinesini kullanmak için işinizi durdurmaktan kaçınmanızı sağlar. İşlemi google aramaya girersiniz ve otomatik olarak cevapla birlikte görünecektir. Not: Yalnızca basit işlemler, toplama, çıkarma, çarpma vb. için kullanılır. Arama örneği: 56 * 13
Belge türüne göre ara: Belirli bir belgeyi ararken, diğer dosya türlerini aramanıza gerek yoktur. Sadece filetype: ardından format (örneğin, filetype: doc) yazın ve Google, sonuçları talimatlarınıza göre hassaslaştıracaktır. Tek sayfada arama yapın: Belirli bir gazetedeki bir makaleyi bulmak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için, arama terimlerini siteden sonra yazmak daha iyidir: + bulmak istediğiniz web sayfası veya etki alanını ekleyebilirsiniz.
Zaman Aralığı
Bu, iki sayı veya şekil arasında arama yapmak için çok kullanışlı bir işlev türüdür. Fiyatlar veya tarihler gibi sayılar arasına iki nokta üst üste “..” yerleştirilir. Kullanımı çok yaygın değildir ancak tarihi bir unsur veya olay ararken çok faydalı olabilir. Arama örneği: iPhone 440..650
“|” Sembolü, birlikte veya ayrı ayrı kullandığınız kelimelerin her biri için sonuç bulmanızı sağlar. Yani, en iyi filmlerin veya TV şovlarının bir listesini arıyorsanız, “filmler | dizi ” şeklinde aratabilirsiniz.
Bir Web Sitesine Gelen Bağlantılar
Bu bilgi edinmek isteyen herkes için bir meraktır ve hangi sayfaların başka bir web sitesine gelen bağlantıları olduğunu bulmak için yapılan bir Google aramasıdır. Arama örneği: bağlantı: www.tedajans.com Terimlere tırnak işareti eklemeyin, tam olarak ne aradığınızı bildiğinizde tırnak işaretleri değerli bir araçtır. Arama terimlerinizi tırnak içine alırsanız, Google size yalnızca tam olarak bu kelime kombinasyonunu içeren sonuçları sırayla gösterir. Örneğin, “en iyi araba sigortası” sizi aynı ifadeyi kullanan makalelere yönlendirecektir.
Bozuk Bağlantıların İçeriğini Keşfedin
Bazı durumlarda, Google’da sizi şu mesajın bulunduğu bir sayfaya götüren bozuk bir bağlantıyla sonuçları bulmak başınıza gelmiştir: 404 sayfa bulunamadı. Pekâlâ, eğer bu başınıza geldiyse, içeriğe erişmenin basit bir yolu var: Sonuçlar sayfasına geri dönün ve sağdaki bağlantı başlığının hemen altında yeşil bir üçgen göreceksiniz. Yeşil üçgene basın, bir menü görünecektir. Önbelleği seçin ve üzerine tıklayın, sonunda o sayfanın içeriğini görebileceksiniz. Bu küçük kılavuzun Google aramalarınızda çok yardımcı olacağını içtenlikle umuyoruz.
Google’da İnternette Bilgi Arama İpuçları
Google’da yapılan hatalar ve kaçınmanız gerekenler, Google’daki hatalarımız aradığımızı bulmayı imkânsız hale getirebilir ve sayfa bize çok az sonuç veya hiç sonuç verme yedebilir. Kendinize “Aradığımı Google’da neden bulamıyorum?” diye sorduğunuzda muhtemelen aşağıdaki hatalardan birini yapıyorsunuzdur. Artık en yaygın hataları bildiğinize göre, Google’da arama yaparken üretkenliğinizi artırmanıza yardımcı olacak bu kısa ipuçları listelerine bakmak faydalıdır. Bir uzman yardımıyla güncel kalın, Google sürekli gelişiyor ve yukarıda bahsettiğimiz püf noktaları, arama motorunun yaptığı en faydalı şeylerden sadece birkaçıdır.