Krize Karşı Alınacak Tedbirler
Krize Karşı Alınacak Tedbirler;Dünyada global anlamda yaşanan ekonomi savaşları doruk noktasına ulaşırken bunlardan en büyük nasibini alan ülkelerden birisi şüphesiz Türkiye oldu. Rahip Brunson ve birçok alanda çıkar çatışması yaşayan Amerika ve Türkiye yaptırımlarını ve söylemlerini daha ileri boyutlara taşıyarak doların altında yanan ateşe benzin döktü.
Yaşanan bu durumun ekonomiye ve iş hayatına olumuz olarak yansıyacağız su götürmez bir gerçek.
Peki ticaretle uğraşanlar olarak krize karşı ne tür tedbirler almamız gerekmektedir?
Gemi su alırken yapacaklarınız ne kadar kararlı ve mücadeleci bir insan olduğunuzla doğru orantılıdır. Ben sıkıntı sevmem deyip gemiden hemen can yeleğinizi giyinerek atlayabilir yada o deliği kapatmanın farklı yollarını arayabilir kendinizin ve başkalarının canlarını kurtarıp ülkenize faydalı olabilirsiniz. Kaçmak her zaman en basit çözümdür, Küçülür üretimimi düşürür işçileri işten çıkarır mis gibi keyfime bakarım diyor olabilirsiniz. Ancak finansmanını kredi ile sağlayan birçok şirket için bu en son tercihtir; Çünkü aylık düzenli olarak ödemesi gereken borç yükleri mevcuttur.
Küçülmeye gitmeden önce neler yapılabilir ?
Öncelikle küçülerek borç ödenmeyeceği ve büyünemeyeceği su götürmez bir gerçektir. Küçülmenin son çare olarak uygulanması gereken bir yöntem olduğunu bilmemiz gerekiyor.
Şimdi kriz öncesinde neler yapmamız gerekiyor ona bakalım;
1 ) Özkaynakların önemi para bulmanın ve faizlerin artmasıyla çok daha fazla artacak. Peki özkaynağı olmayan şirketler bunu nasıl elde edecekler ? Cevap aslında zorlu ve acılı ve yorucu bir şekilde karşımıza çıkıyor İNOVASYON yani YENİLİK
İşinizde ve sektörünüzde yapacağınız yeniliklerle ve hedef kitlenizdeki değişimlerle bunu sağlamak pek tabi mümkün ayrıca yapılacak çözümler arasında dijital materyallerin ve dijital projelerin daha aktif olarak kullanılması da şirketiniz için yeni bir inovasyon oluşturmanızı sağlayarak özkaynak oluşturmanıza yardımcı olabilir. Tabiki gelirlerin artması giderlerin azalmasına bağlı olduğundan gereksiz bütün gider kalemlerinizden kurtulmanız büyük önem taşımaktadır. Tabi finansman için parası bol ve bu ortamda yatırım yapabilecek bir arkadaşınız yoksa. Her halükarda yenilikçi olanların klasiklere göre daha fazla KAR elde ettiği dünyaca bilinen bir gerçektir.
2) Öncelikle şirket içi verimliliğin arttırılması hedeflenmeli, mevcut iş akışlarının ve operasyonların ne denli etkin olduklarını gözden geçirerek yeni yapılanmalar ile verimliğin arttırılması ana hedef olmalıdır. VERİMLİLİK elde olanı en etkili ve doğru şekilde kullanma sanatıdır.
3) Asla karamsarlığa düşmeyin. Karamsarlık her zaman yanlış adımlar atmanıza sebep olacaktır. Öncelikle yaşanacak gelişmeleri incelemeniz ve beklemeniz gerekmektedir. Kur artışındaki büyük dalgalanmaların enflasyon üzerinde total etkisi %3 civarında olacağı için dolar kuru ile çok içli dışlı işler yapıyorsanız mecburen eldeki imkanlar ile yeni iş kollarına ve yerli iş kalemlerine yönelmek durumundasınız bunun için hedef kitle çalışmanızı yeniden yapmanız ve bir kriz stratejisi oluşturmanız gerekmektedir. KARAMSARLIK intiharların en büyük sebebidir
Hedef kitle çalışması ile ilgili yazımız için buraya tıklayabilirsiniz.
Ekonomimizdeki yaşanan olumuz durumlar kendisini kurban bayramı sonuna kadar idare edecektir. Piyasaların bu gidişinden hemen endişe duyularak eldeki kaynakları dövize çevirme peşinde olanların, bu ülkeye vereceği zararın büyük olacağını ve aynı gemide olduğumuzu bilmesi gerekmektedir.Şirketlerin acilen kriz eylem planı hazırlayıp bu doğrultuda doğru bütçe ve strateji ile adım atmamız gerekmektedir.
Allah milletçe yardımcımız olsun umarım daha kötü günler bizleri beklemez.