Kurumsal kimlik, bir şirketin şirket içindeki veya dışındaki tavrını ortaya koymak ve müşteriye ilk bakışta tanınabilir kılmak için yapılan işlerin bütünüdür. Kurumsal kimlik, ayrıca işletmenin profesyonel görülmesini sağlayarak müşterilere daha güvenli bir görünüm verir. Bu çalışmaların en temel olanı kurum adı ve ambleminden oluşan logodur. Diğer tüm görsel iletişim materyalleri logo tasarımına dayanmaktadır.
B2B ve B2C pazarlamada kurumsal kimlik de firmayı görünür kılarak müşteri farkındalığını arttırdığı için çok mühimdir. Bu, reklam çalışmalarının en temeli olduğu için kurumsal kimliği olmamış bir şirketin tanınmasına ne olanak sağlanır ne de başarılı olması beklenir. Fakat çok iyi tasarlanmış bir kurumsal kimlik çoğu zaman hatırlanacak ve şirkete müşteriler arasında iyi bir saygınlık kazandıracağı için pazarlama çalışmalarını artıracaktır.
Logodan ofis tasarımına, çalışan kıyafetinden araç donanımına, antetli kağıttan tabelaya, web sitesinden ambalaj tasarımına kadar her işin nasıl ve ne ölçüde kullanıldığı kurumsal çalışmalar kapsamında belirlendi. Kurumun tüm kimlik sistemini kapsayan kılavuza “Kurumsal Kimlik El Kitabı” adı verilmektedir.
Kurumsal Kimlik Nasıl Olmalıdır?
Kurumsal kimlik oluştururken öncelikle kurumun renklerini belirlemeli, logoyu tasarlamalı ve logo oluşturmalısınız. Logo, kurumsal kimliğin en önemli parçasıdır. Kurumu akılda kalıcı, etkili ve güçlü kılan logonun görünümüdür. Logo oluşturulduktan sonra diğer basılı materyaller, logo için oluşturulan yapının özelliklerine aykırı olmayacak şekilde kurumun şirket içinde ve dışında kullanması için hazırlanmalıdır. Kendine has hazırlanmış kurumsal kimlik, şirketin başarılı çalışması ve değeri için son derece önemlidir. Mevcut veya benzer logoları kullanmak, başka şirketlerin renklerini veya görsellerini taklit etmek, onlara yatırım yapmak anlamına gelir. Bu nedenle oluşturulacak kimliğin benzersiz bir şekilde sunulması ve şirketin kendisini temsil etmesi gerekir.
Kurumsal Kimlik Tasarım Aşamaları Nasıldır?
Kurumsal kimlik tasarlarken, şirketler ve tasarımcılar genellikle sonuca üç aşamada ulaşırlar. İlk adım, yapılması gereken işi belirlemektir. Firma, tasarımcıya hangi ürünleri istediğini, nelere öncelik vermesi gerektiğini ve firmanın genel özelliklerinin neler olduğunu söyler. Tasarımcı, şirketin isteklerine göre güncelliği göz önünde bulundurarak tasarımları üzerinde çalışır. İkinci olarak tasarımcı, editörlüğünü yaptığı işi firmaya sunar ve onayını alır. Bu aşamada gerekirse firma tavsiyeleri doğrultusunda önlem ve çalışmalar yapılır. Ve son olarak tasarımcı ile firma arasında kararlaştırılan işin basım ve dağıtım süreci başlar.