Pazarlama İletişiminde Ses ve Müziğin Önemi
Ses ve Müzik
Pazarlama İletişiminde Ses ve Müziğin Önemi; İşitme organının duyabildiği titreşime ses denir. İşte “ses” dediğimiz şey bu. Eğer biyoloji veya fizik ile ilgilenmiyorsanız, bu tanım size pek bir şey ifade etmemiş olabilir. Ancak insanoğlu bu titreşimler sayesinde öyle bir şey icat etti ki bilimden sanata, endüstriden psikolojiye tüm alanların vazgeçilmez bir parçası oldu. Kendi tanımı daha sığ olsa da sayesinde icat edilen müzik ne kadar muazzam değil mi?
Müzik… Duygu, düşünce ve imgeleri tek sesli ya da çok sesli olarak anlatma sanatı. Bu tanım daha anlamlı, daha evrensel ve hisli değil mi? Sesleri kullanarak, ortaya çıkan muazzam bir sanattır müzik.
Sesin Reklamlarda Kullanılmasından Üründe Kullanılmasına
İnsanların, seslere ve müziklere karşı duyarlılığının ve hafızada yarattığı etkinin daha da iyi anlaşılmasıyla beraber markalar, ses ve müzikleri sadece reklam yayınlarında kullanmakla kalmamış, bunları bizzat kendi ürünlerine uygulamaya başlamışlardır.
Sesin, ürünlerdeki etkisi ve insanlar tarafından algılanması üzerine verilebilecek en iyi örnek; IBM’in 6750 adıyla ürettiği daktilodur. Bu daktilo, tamamen sessiz çalışıyordu. Firma bunu büyük bir proje olarak üretmişti ancak tüketiciler “sessiz” daktiloyu hiç beğenmediler çünkü insanlar çalışıp çalışmadığına emin olamamışlardı. Bunun üzerine IBM, daktiloya elektronik bir ses eklemek zorunda kalmıştı. Peki, İntel’e ne dersiniz? Üretmiş olduğu ürünün fark edilmesi için ekleyebileceği hiçbir ses yoktu ancak bugün İntel deyince, hepimizin zihninde markanın o meşhur sesi duyulur değil mi? Peki, Nokia’nın sesini duyumsuyor musunuz? Dönemin lider markası Nokia’yı yükselten unsurlardan birisi de muhakkak “sesiydi”.
Bugün markalar, ses unsurunu diğer rakiplerinden farklılaşmak için kullanıyorlar. Mısır gevreği markası Kellogg’s, ürününe özel çıtırtı sesi yakalamak için onlarca test gerçekleştirmiştir. Mercedes-Benz’in sadece kapı kapanış sesi için görevlendirdiği mühendisler vardır. Yine diğer birçok araba markası, seslerini yapay olarak üretmektedir.
Müziğin tüketicilerin kararına olan etkisi gerçekten inanılmaz. Bu konuda harika bir örneğimiz var. Fransız ve Alman şaraplarının satıldığı bir markette, Fransız müziklerinin çalındığı günlerde satışların %77’sinin Fransız şarapları olduğu ve Alman müziklerinin çalındığı günlerde ise %73’ünün Alman şarapları olduğu ortaya çıkmıştır. Deneyin en ilginç yanı ise müşterilerin, markette çalınan müzik ile ilgili en ufak fikirlerinin olmamasıydı.
Tüm bu örnekler gösteriyor ki pazarlama iletişiminde sesin ve müziğin etkisini kullanmak, marka imajı üzerinde eşsiz bir etkiye sahiptir. Ses, marka için farklılaştıran bir etkidedir. Sesi ve müziği; ürünlerinizde ve pazarlama iletişimlerinizde kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.