Sınır Tanıma
Sınır Tanıma;“Müthiş!” diyerek bizi etkisi altında toplayan “Ben bunu nasıl düşünemedim?” sorusunu uyandıran bu fikirler nasıl oluşturuluyor? Bunları hayata geçirenlerin bizden ne fazlası var veya böyle fikirler bulmak için ben ne yapmalıyım gibi sonu gelmeyen birçok soru son zamanlarda her girişimci adayının, her şirket yöneticisinin, her direktörün hatta her stajyerin kafasını kurcalayan soru işaretleri bulutunu oluşturmuş durumda.
Peki, gerçekten nasıl oluyor da bulunuyor bu cin fikirler?
“Düşünme biçiminizi yeniden düşünün!”
Görsel düşünün, yatay düşünün, olmayacak şeylere inanıp unutmamak için herhangi bir sayfaya karalayın. Hayatınızda var olmayan sınırlar çizmeyin. Kendi rutininizden dışarı çıkın ve görmeyi öğrenin. Sizi kısıtlayan her kesimden uzaklaşın. Kendinize koyacağınız tek sınır “teslim tarihi” gibi sıkıcı zorunluluklar olsun.
“Zihin sepetinizi dolduran tüm malzemeleri harmanlayın.”
Fikir, birbiriyle alakasız görünen tüm maddeleri tek kavramda birleştiren ve bazı noktaları yeni bir ışık altında görmenizi sağlayan bir iç görü pırıltısıdır. Bu yüzden fikrinizin yaşamasını sağlayacak her ham maddenin çok değerli olduğunu bilin. Hiç kimse çok fazla fikri olduğu için eleştirilmemiştir.
Fikir üretme sürecinin ciddiyetinden uzaklaştığınız bu dönemde kendinizi eğlenceye verin. Ciddiyet sığlığın tek sığınağıdır. Keyifli ve eğlenceli olduğunuz sürece iyi fikirler üreten bir takım yaratabilirsiniz.
Fikir barizdir ve başkasına söylediğinizde kendi kendine “Ben bunu nasıl düşünemedim!” diyerek şaşırırken siz, yeni doğmuş fikrinizi alıp gerçek dünyaya bırakıyor ve nasıl başarılı olduğunu izliyor olacaksınız.
Bizim Ajans’ın Reklam Metin Yazarları, Grafikerleri, Sosyal Medya Uzmanları nasıl başarıyorlar peki bu işi?
Öncelikle ‘meraklı’ olup birbirinden alakasız çok şeyi öğrenmeye çalışıyoruz daha sonrada bu öğrendiklerimizi ilişkilendirmeye, ‘birleştirmeye’ odaklanıyoruz.
Sonrası mı?
Sonrası çorap söküğü gibi geliyor zaten…
Yeni fikirler aslında her yerde, her gün, her an hayatımızda. Ve herkesin, evet herkesin bunları bulmaya gücü var. Çünkü yaratıcılık doğuştan değil, sonradan öğrenilebilecek bir beceri. Yeter ki isteyelim, yeter ki eğitelim düşünce sistemimizi. Sıyrılalım bu kalıplardan. Yapalım hayatımızın bir parçası.
Nice yeni fikirlerle dolu anlara…