Agile Nedir? Agile Metodu Nasıl Uygulanır?
Agile metodu, yazılım sistemlerinin etkili bir şekilde kullanılması amacıyla geliştirilmiş olan sistemlerdir. Agile yöntemi sistemin etkili şekilde kullanılması adına yapılan modelleme yöntemine verilen isimdir. Agile metodoloji, çevik metodoloji ismi ile de bilinir. Yazılım için modelleme ve bunun yanında dokümantasyon yapma ile ilgili işlemlerin bütününe verilen isimdir. Bu yaklaşım oldukça eski olmasına rağmen günümüze kadar gelmiştir. Agile yöntemi yaklaşık 1970’li yıllardan beri kullanılır. Çoğu yaklaşımın devamı olmasının dışında aşırı kuralcılığa karşı çıkması ile de bilinir. 1990’lı yıllarda sistem çok daha hızlı bir şekilde yayılmaya başlamıştır.
Agile Metodolojisi Uygulamaları Nasıl Yapılmalıdır?
Agile metodunun merak edilmesinin yanında bu metodun prensipleri ve ne işe yaradığı da merak edilen konular arasında yer alır. Bu yöntem metot uygulama aşamalarında belirli alanlara teker teker uygulanır. Bunun yanında uygulamanın süresi de bellidir. Bunun yanında gelişimin tatmin edici olmaması halinde sürecin uzatılması ile alakalı olarak talepler gelebilir. Bunun yanında agile metodolojisi zaman bakımından esnek bir uygulama da değildir. Projelerin diğer aşamalarının kendi zamanlarında devam ettirilmeleri gerekir. Metodolojiye uygun olarak ilerlemenin sağlanması da buna bağlıdır.
Cmetodolojisinde prensiplerin tek tek uygulamasına önem verilmesi önemli bir konudur. Bu yöntemde uygulama aşamasında yapılması gereken konular tek tek belirlenir. Agile metodolojisi bir yazılım geliştirme sanatı olarak görülebilir. Bunun yanında kendine özgü aktiviteleri de bulunur. Yöntemlerde yazılımlar uygulamaları kendine has yöntemler ile gerçekleştirir. Yazılımcılar tarafından sıklıkla kullanılan bu metot diğer mesleklere uyarlanarak da rahat bir şekilde kullanılabilir.
Agile Metodolojisi Süreci Nasıl İlerler?
Agile metodolojisinde süreç öncelikle anlaşma ile başlar. Sonrasında planlama, ihtiyaçların belirlenmesi, tasarım aşaması, gerçekleştirme, doğrulama ve bakım şeklinde devam eder. Agile metodolojisinde yazılımcı tarafından tüm aşamaların tek tek uygulanması son derece önemli bir konudur. Aşamaların tamamı uygulayan yazılımcıya ve uygulama alanına bağlı olarak şekillenir. Agile metodolojisi ile çalışmanın pek çok faydası da bulunur. Bu metot yazılım uzmanlarının gerçek yaşam projelerinden kazandığı deneyimler ile ortaya çıktığı için avantajları da oldukça fazladır. Bu şekilde geleneksel kalkınmanın zorluklarından da kurtulma mümkün olmuştur. Bu metot endüstri açısından iyi projelerin gelişmesi için de önemlidir. Hızlı teslimat konularında çalışmaların önünün açılmasını sağlamıştır.
Agile çalışmalarının en önemli avantajları değer geliştirme sürecinde ve optimize konusunda sağlanan avantajlardır. Bunun yanında yenileme, planlama hatta işin gelişmesi bakımından prodect implementin sağlıklı olması için geri bildirimlerin avantajları da bulunur. Proje durumlarının ölçülmesi, süreç devam ederken gereksinimlere kolay bir şekilde adapte olunması da sağlanır. Bu şekilde her projenin gelişimi bakımından doğru ve erken tespitlerin olması önemlidir.
Agile Metodunun Özellikleri Nelerdir?
Agile metodu insan merkezli olması ile dikkat çeken bir metot türüdür. Yönetim sisteminde liderlik ve iş birliği ön plandadır. Bunun yanında rol ataması da metodun kendini organize edebileceği şekilde kurulmuştur. Agile metodu rol değişimlerine teşvik etme özelliklerine sahiptir. Bu konu iş hayatında önemli olan konular arasında yer alır. Bunun dışında iletişim ile ilgili konularda da Agile metodunun resmi bir dili bulunmaz.
Agile Yöntemi Genel Prensipleri Nelerdir?
Agile metodu geçmiş zamanlarda diğer metotlara tepki olarak kuralcılığı kırmak amacı ile geliştirilmiş olan bir metottur. Burada müşteri rolü büyük bir önem taşır. Proje döngüleri de ürünlerin özelliklerin göre değişiklik gösterir. Agile metodu geliştirme modeli organik bir şekilde geliştirilen bir modeldir.
- Agile yönteminde müşterilerin memnun edilmesi ve bunun yanında yazılım geliştirilmesi önemli bir konudur.
- Sürekli olarak çalışan yazılımların sunulması gerekir. Teslimatın ise en kısa zamanda gerçekleştirilmesi gerekir.
- Müşterilerin rekabet avantajlarına bağlı olarak değişen gereksinimlerin benimsenmesi önemli bir konudur.
- İş adamları ile geliştiricilerin proje boyunca beraber çalışması gerekir.
- Yüz yüze iletişim takıma bilgi aktarılmasında en önemli yöntemdir.
- Projelerin motive olan insanlar ile devam ettirilmesi gerekir. Bu nedenle motive olan insanlara uygun ortamların ve bunun yanında ihtiyaç duyulan desteğin sağlanması önemlidir. İşin yapım sürecinde insanların güvende olması önemlidir.
- Yazılımın çalışması ilerlemenin ilk ve en önemli ölçütüdür.
- Teknik anlamda mükemmellik ile tasarımların iyi olmasına dikkat etmek çevikliğin artmasına yardımcı olur.
- Çevik süreçler sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesini sağlar. Geliştiriciler, sponsorlar, kullanıcılar sürekli ve belirsiz temponun korunmasına yardımcı olmalıdır.
- Ekiplerin kendi kendine organize olması iyi tasarımların ortaya çıkmasını sağlar.
- Sadelik ile yapılmayan işlerin üst düzeye çıkması sağlanır.
- Belli aralıklar ile takımın etkili olması adına düşünülmeli ve çeşitli çalışmalar buna uygun bir şekilde düzenlenmelidir.
Agile Metodu Nasıl Geliştirilir?
Agile metodunun ilk fikirleri 1970’li yıllarda ortaya atılmıştır. Geleneksel proje yaklaşımlarına tepki olarak geliştirilmiş olan bir metottur. Dr. William Royce 1970 yılında büyük yazılım sistemlerinin geliştirilmesi ve yönetimi ile ilgili tartışma yaratan bir makale yayınlamıştır. Bunun yanında sıralı gelişim ile alakalı olan fikirlerini de öne sürmüştür. Bunun yanında Royce projenin montaj hattında bulunan ürünlerin geliştirilmesinde de etkili olabileceğini vurguladı. Gelişim aşamalarının sonraki aşama başlamadan tamamlanması üzerine de dikkat çekmiştir. Geliştiricilerin projenin gereksinimlerini bir araya getirmesinin gerektiğini öne sürmüştür.
Sonraki adımda ise proje mimarisi ile tasarımının tamamlanması gerektiğini vurgulamıştır. Bu adımların sırayla tamamlanması durumunda proje aşamalarını tamamlayan uzmanlar arasında çok az temas olacağından ya da hiç olmayacağından bahsetmiştir. Bu nedenle Agile metodunu geliştiren kişiler proje geliştiricilerin süreci incelemesi ile yöntemin yazılım geliştirme konusunda en yararlı ve mantıklı çözüm olduğunu düşünüyorlardı.
Agile Metodunu Hangi Firmalar Kullanır?
Agile metodunu çeşitli projeleri için kullanan çeşitli resmi şirketler bulunur. IBM yazılımın geliştirilmesi için bu yöntemi kullanan şirketler arasında yer alır. Çoğu şirket ise bu yöntemi kullanım geliştirme konusunda benimsemesine rağmen kullanılmasına açık değildir. IBM’nin açıklamasına göre Agile metodunun kullanılması önemli organizasyonel değişimlerin gerçekleşmesine olanak tanır. Çoğu Agile yazılım geliştirme ekiplerinin iyi bir rehber ile ortak olarak daha başarılı olacaklarına inanılır. Müşteri projelerine uygun Agile yazılım geliştirme stratejilerinin uygulanması sağlanır. Bunun yanında Agile yazılım geliştirme ekiplerinin ortak genişletme ve bununla birlikte uygulama gibi tuzaklardan kaçınmasına yönelik rehberlik yapılması da önemlidir.
Agile Metodu Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
Agile metodu yazılım uzmanlarının gerçek yaşam projelerindeki deneyimlerine göre ortaya çıkmış olan bir metottur. Son zamanlarda ise dijital ajanslar arasında sıklıkla uygulanan bu method ; geleneksel kalkınmanın sınırlamaları ile zorluklarının ortadan kaldırılması sağlanmıştır. Ardından bu metot endüstri tarafında proje geliştirmelerinde iyi bir çözüm olarak tercih edilmiştir. Yazılım geliştiricilerin çoğu Agile metodunu bu şekilde kullanmayı tercih etmiştir. Agile metodu yardımcı ekipler için hafif çerçeve sunma özelliğine sahiptir. Hızlı teslimat ile ilgili çalışmalara ve odaklanmalara yardımcı olma özelliğine sahiptir.
Bu metot bu değerin geliştirilmesinde optimize edilmesine de olanak sağlar. Yinelemeli planlama ve geri bildirimlerin kullanılması durumu müşterilerin istenen ihtiyaçları sürekli düzenleyen ekiplerin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Projelerin durumunun ölçülmesi ile süreç boyunca oluşan gereksinimlere kolay bir şekilde adapte olmak mümkün olur. Ölçme ve değerlendirme işlemleri projelerin gelişiminde erken ve doğru bir şekilde görünürlük sağlanmasına yardımcı olma özelliğine sahiptir.