Kurumsal Kimlik
Kurumsal kimlik, bir şirketin vizyonunun ifadesidir. Seçilen iletişim araçlarının önemli bir bölümünü kapsayan kurumsal kimlik, görsel malzeme seçiminde kullanılmaktadır. Aynı zamanda, iyi tasarlanmış bir kurumsal kimlik, bir şirketin müşterilerinin ve hedef kitlelerinin gözünde itibar kazanmasına ve itibarının artmasına yardımcı olabilir. Ayrıca bu güçlü ve akılda kalıcı kimlikler işletme tarafından benimsendiğinde müşterinin işletmeye olan güveni artmakta ve işletme daha akılda kalıcı hale gelmektedir.
Kurumsal Kimlik Oluşturma Aşamaları Nelerdir?
Kurumsal kimlikleri oluşturmanın ve yönetmenin belirli aşamaları bulunur. Bu aşamaların başında bir şirketin kim olduğunu anlaması gereken bir araştırma ve analiz süreci vardır. Başarılı bir kurumsal kimliğin işe yaraması için birçok yöntemler bulunur. Kurumsal kimlik çalışması yapan kurumun elinde kurumla ilgili ne kadar çok veri varsa, sonuçlar o kadar gerçekçi olur. Şirketi iyi tanımak ve nasıl adımlar atacağını bilmek başlangıç için bir ön koşuldur.
Kurumsal kimlik tasarımı logolar, kartvizitler, kataloglar, broşürler, dosyalar, antetli kağıtlar, faturalar, fuar katılımları, ofis tasarımı, promosyon ürünleri, tebrik kartları, ajandalar, takvimler, tabelalar, web gibi birçok unsuru içermektedir.
Neden Kurumsal Kimlik Kullanılır?
Kurumsal kimlik üzerine yapılan tüm araştırmalar görünüşle ilgilidir ve algıyı güçlendirmeyi amaçlar. Kurum kültürünün merkezinde yer alan iletişim, şirketler ve ürünleri arasındaki rekabetin artmasına katkıda bulunur ve farkındalık yaratır. Renkten yazı tipine kadar emek isteyen kurumsal kimlik tasarımı kurumu yansıtmaktadır.
Neden kurumsal bir kimliğe ihtiyaç duyulması çok açıktır. Pazarlama ve marka stratejileri, performansı hızlandırmaya yardımcı olur. Doğru şekilde oturulmuş markalaşma ve pazarlama stratejileri, mal ve hizmetlerin satışı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Tabii ki olumlu bir marka imajı dengeli dağıtım ve satış politikalarıyla desteklenirse artan satışların kâr rakamlarına da olumlu etkisi olur.
Bunun dışında kurumsal kimlik, hedef olacak kitlenin ürün ve hizmetlerle duygusal bağlar kurmasını sağlar. Pazardaki müşteri tabanı, ürünün fiyatından bağımsız olarak herhangi bir markanın hedeflerinden biridir. Satılan bir ürün veya hizmetin birim fiyatı, maliyet ve marka değerini yansıtır.
Kurumsal kimlik araştırmalarının dış dünya ile iletişime katkısı önemli olmakla birlikte, kimlik yaratmanın iç dinamikleri de içermektedir. Kurum kültürünün bir parçası olması gereken konsept, çalışanların dahil olduğu bir yaşam alanı yaratır. Organizasyon içinde yansıtılan değerler, çalışan bağlılığını sağlamlaştırır. Bağlılık, performans verimliliğini artırır.
Kurum Kimliği Neleri İçerir?
Kurumsal kimlik tüm yapının çatısını oluşturmaktadır. Kurumsal kimlik denilince akla ilk gelen antetli kağıtlar, zarflar ve kartvizitler olmaktadır. Kurumsal kimliği oluşturan unsurlar çok çeşitlidir. İlk olarak, profesyonelce tasarlanmış bir kurumsal kimlik için bir kurumsal kimlik kılavuzu oluşturulur. Kılavuzun yayınlanmasıyla birlikte kurumsal kimliğin mockup çalışması başlamaktadır.
Kurumsal kimlik kılavuzu, oluşturulan görünümün tüm parçalarını bir araya getiren detaylı bir çalışmadır. Bir logo tasarlamak için yazı tipleri, renkler ve aralarındaki ilişkiler için net kurallar tanımlanır. Yeni ürünler ve hizmetler için bu kılavuz, marka kimliğinin merkezi çerçevesini oluşturur.
Kurumsal kimlik kiti olarak adlandırılan mockup, kılavuz standartlarına göre oluşturulur. Kurumsal kimlik unsurlarına ait olan firma isimi, logo ve logoların yanında kullanılan sembol herkesin dikkat ettiği başlıklardır.
Renkler, yazı tipi ayarları, yazı karakterlei vb. belirlenir. Kullanılan yazı tipleri, yazı karakterleri ve renkler markanın en önemli özelliklerinden biridir ve iz bırakır. Marka sloganları logolar kadar etkilidir. Bu, kurumun mesajı olabildiğince açık bir şekilde iletmesini sağlar.
Hedef kitleye doğrudan ulaşan bir slogan, satışı tetikleme gücüne sahip olmalıdır. Elbette bu güç hem dinlemede hem de okumada karşı tarafı harekete geçirecek kadar güçlü olmalıdır. Markanın doğrudan çağrıştırdığı mesaj, kitleler ve kurumlar arasındaki iletişimi başlatmanın ilk unsurudur.
Kurumsal kimlik iş dağılımı afişler, sosyal medya kitleri, e-posta imzaları, faturalar, antetli kağıtlar, zarflar, dosyalar, paketler içerir. CD ve DVD’ler, eşantiyonlar, kalemler, not defterleri, broşürler ve reklamlar da kimlik çalışmasının bir parçasıdır.
İyi Bir Kurumsal Kimlik Neleri İçermelidir?
Güçlü ve iyi bir kurumsal kimliğe sahip olunması, esas olarak uzun vadeli, disiplinli bir iş gerektirir. Standardı belirledikten sonra, sorun çıkmaması önemlidir. Tüm yeni ürün promosyonlarında aynı kriterler kullanılmazsa, tüketicilere karışık bir mesaj iletilecektir. Aktif bir tutarlı tutum sağlanırsa, kurum imaj odağını kaybetmeden devam etmesini sağlar.
Kurumsal kimlik çalışması temeli olarak kabul edilen kılavuzda bulunması gerekenlerin yanı sıra sürek olması da oldukça önemlidir. Bunun en açık örneği logodur. Oluşturulacak kılavuz hem yanlış logo uygulamasını hem de doğru logo uygulamasını içermelidir.
Kurumsal Kimlik Klavuzu Nedir?
Kurumsal kimlik kılavuzu sadece pazarlama departmanı ve yönetimini ilgilendirdiği ve sınırlı bir kitleyi hedefleyen bir çalışması değildir. Kurum içi ve kurum dışı tüm paydaşlara dağıtılan PDF’ler ve sunumları ortak bir dilin oluşumuna katkı sağlar.
Dijital çağın tüm gerekliliklerini yaşadığımız günümüz dünyasında, mobil uygulamaların ve web sitelerinin kurumsal kimliğin bir parçası olması önemlidir. Çevrimi içi görünürlüğün önemli olduğu zamanda, içeriği de dahil olmak üzere kapsamlı bir araştırma da gereklidir. Web sitesi oluştururken göz ardı edilmemesi gereken şeylerden biri de İngilizce çalışmalarına yer vermektir.
Kurumsal Kimliğin Avantajları Nelerdir?
Marka sadakati; Marka sadakati işletmeler için en önemli alanlardan biridir. Bu, kurumsal kimlikte marka sadakatinin bir parçasıdır. Kurumsal kimlik, siz ve müşterileriniz arasında bir bağ kurulmasına yardımcı olur. Bu, müşterilerin logonuzu, etiketinizi veya broşürünüzü gördükleri anda etkileşim sağlamasına yardımcı olur.
Marka kişiliği; Kurumsal kimliğinizin, markanızın kişiliğinin oluşmasını ve kişiliğinizin dış dünyaya sunulmasını sağlar. Bu kimlik, müşterilerinizin önünde size daha iyi bir görüş sağlar. Bu nedenle markanızın bir adım önde olmasını garanti eder. Ayrıca markanın vizyon ve misyonunu daha net bir şekilde yansıtabilir.
Fark edilebilir olma; Bu çalışmalar, sektörünüzdeki rakiplerinizden kendinizi farklılaştırmanıza yardımcı olur. Böylece, pazarlama faaliyetlerin hedefine ulaşmasını kolaylaştırır.
Tutarlı ve etkili mesaj; Kurumsal kimlik ile bütün kişilere tutarlı ve ortak bir mesaj iletmelisiniz. Her malzemede kullandığınız tasarım dili ve üslubu evrensel olmalıdır
Kurumsal düzeyde yürütülen kimlik çalışması, bir şirketin pazarlama çabaları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Profesyonelce tasarlanmış kimlikler markanıza olan güveninizi doğru orantılı olarak artırır.
Kurumsal kimliğin bir başka faydalarından biri de farkındalıktır. Profesyonel düzeyde kimlik tasarımı sizi rekabette bir adım önde tutar. Tüm bunlara ek olarak çalışanın şirkete bağlılığı da artırmasını sağlar.
Başarılı Bir Kimlik Çalışması İçin Olmazsa Olmazlar Nelerdir?
Bir kurumsal kimlik çalışmasında mutlaka olması gerekenler şunlardır;
- Kurumsal düzeyde yürütülen kimlik araştırması, en üst düzeyde uzmanlık gerektirir.
- Firma, kimlik çalışması yapan ekibe tamamen kurumsal iş bilgilerini eksiksiz olarak sunmalıdır.
- Ayrıca tasarım öncesi yapılması gereken girişimlerin belirlenmesi, sürecin doğru planlanması, bitmiş tasarımın sunulması, üzerinde değişiklik yapılması ve son olarak da baskı ve uygulama sürecinin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi son derece önemlidir.
- Tasarımda kullanılan renklerin seçimi de oldukça önemlidir. Doğru rengi seçerek hem rakiplerinize hem de organizasyonunuzdaki bireylere mesaj aktarabilirsiniz.
Kurumsal kimlik çalışmalarımız hakkında daha detaylı bilgi için +90 (553) 467 0 833 bizi arayabilir veya Ted Innovation adres bilgilerimize ulaşarak bizi ziyaret edebilirsiniz.