Gerilla Pazarlamanın Önemi
Gerilla Pazarlamanın Önemi; Gerilla; düşük bütçe ile en büyük etkiyi yaratan pazarlama desek yanlış olmaz. Yaratıcı şekilde kullanıldığında markanın ve tüketicinin bilinçaltında önemli yer kaplaması sağlanabilir.
1980’lerin başında ortaya çıkan yenilikçi pazarlama düşüncesi olan gerilla pazarlama, Jay Conrad Levinson’un tarafından ortaya çıkmıştır. Kendi işletmelerini kurmak isteyen öğrencilere öneride bulunurken gerilla pazarlama tasvirini geliştirmiştir.
Bütçesi küçük ama hayalleri büyük markalar için icat edilmiştir. Yani gerilla pazarlamada önemli olan yalnızca inanç, enerji ve hayal gücüdür. Bu maksatla küçük bütçelerle rahatlıkla yapılabilir. Gerilla pazarlamada her pazarlama stratejisinde olduğu gibi önemli olan hedef kitle analizi ve pest analizi iyi yapılması beklenir. Bulunduğu coğrafyayı tanımak ve mücadele etmek önemlidir. Geleneksel pazarlamanın soğuk yönünün tam karşıtı olan gerilla pazarlama tüketicilerle samimi ve yakın temas kurar. Geleneksel pazarlamanın öğrenilebilir uygulamalarından uzak yaratıcılık gerektiren pazarlama türüdür. Bu nedenle markalar kime markasını teslim edeceğini iyi şekilde kara vermelidir. Müşteriler üzerinde etkileyici ve unutulmaz bir iz bırakabilir. Levinson’a göre gerilla pazarlama; her zaman sabır gerektiren ve insan odaklı olmalıdır.
Gerilla pazarlamanın trend olma özelliği vardır, ancak tüm kitleyi bir seferde etkileyip sonrasında etkisini yitirebilir. Yani dikkat çekici kampanyanın işlevi kısa sürede sona erebilir. Tam tersi de olabilir, ama bu zordur. Başarılı olması için reklam için reklam olması gerekir ki süreklilik ve ilginlik devam etsin. Ek olarak gerilla pazarlamada bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise reklam sahibinin bilinir olması. Yani reklama bakıldığında tanırlılığı yüksek olması lazım ki hafıza yer edinebilsin. Gerilla üzerinde algı yönetimi yapmak diğer reklamlara göre daha basittir. Bundan dolayı dev markalar bu pazarlama yöntemi aktif şekilde kullanır.