Tarihin İlk Halkla İlişkiler Kampanyası: Lucky Strike Propagandası; “Her insanın zihin derinliklerinde saklı ilkel cinsel ve saldırgan güçler taşır” der Frued.
Psikoanalizin babası olan Sigmund Freud, insanların kendilerini kontrol edemediğinde kaosa sürükleneceğini ve yok olacağını söyler. Onun yeğeni olan Edward Bernays ise modern halkla ilişkilerin önderi olacaktır. Sık sık amcasına fikirlerini paylaşan Bernays, insanların kolayca manipüle edilebiliceğini ve onları etkilemek için tarihin ilk kampanyasını da tabii ki o yapacaktı.
Kadınların sigara içmesi toplum tarafından uygun görülmediği 1920’ler de bunu bir toplumsal mesele haline getirip, kadınların eline bir sigara vererek yaptırdığı yürüyüş büyük bir eylem olarak tarihe geçmiştir. Sonra bu yürüyüşe “Özgürlük Meşalesi” adını alacaktır. Toplum nezdinde kadınların artık daha rahat hayatlarını yaşamasının belki de ilk kıvılcımı olacak bir eylemdi.
Birçok kaliteli halkla ilişkiler kampanyası yapan Bernays, aralarında sivri şekilde ayrılan ve aramızda hala konuştuğumuz Lucky Strıke kampanyası müthiş bir sivri zeka örneği desek yanlış olmaz. Kadınların neden Lucky Strıke almadığı ile anket yaptıran American Tobacca sahibi George Will şunları söyler; “ Kadınların gündelik kıyafetlerinde yeşil renkte olan paketimizi tercih etmiyorlar.“ Evet, Lucky Strike şirketi, elinde milyonlarca paket sigarayı bir renk yüzünden satamamaktadır. Bunun için Bernays’a danışır ve Bernays şu cevabı verir : Kadınlar yeşil sigara paketimizi tercih etmiyorlar ise onları yeşil giydirmeye teşvik edelim der. Language of Color isimli kitapta yeşilin; umut, zafer ve bolluk anlamına gelen pozitif bir renk olduğunu görür. Sıradaki adımı, New York moda sever kadınlarına yeşil rengini giydirmektir. Nitekim de öyle olur, ünlü modacı insanlara, podyumlarda yeşil giymeleri için önerir. Bir yandan da yeşil rengi hakkında insanlara bilgi verir.
İnanılmaz şekilde Lucky Strike paketlerinin satışında beklenen artış yakalanır.