Kullanıcı Davranış Analizi ve Isı Haritaları Hakkında
Başarılı bir SEO çalışması için yapılacak en önemli çalışma, kullanıcı davranışlarının analizidir. Bu sayede hedef kitlenizi tanımış olursunuz. Google, kullanıcılara harika bir deneyim sağlamak ve arama amaçlarını anlamak için sürekli olarak güncellenir. Bu amaçla Google, kendisini destekleyen web sitesi operatörleri, tasarımlar, içerik ve ürünler oluşturmayı bekler. Bu şartı ne kadar iyi takip edersek, o kadar başarılı oluruz. Ancak Google, kullanıcının amacını gerçekten anlayabilir mi? Gerekirse, önce bunu test edelim. Çeşitli amaçlar için “ekmek” arayın. “Ekmek” kelimesini arattığınızda ilk akla gelen konu bu konudaki güncel gelişmelerdir. Aramayı açalım. Amacımız ekmeğin nasıl yapıldığını öğrenmek. “Ekmek tarifleri” arama sorgusunu arattım ve ekmek yapımı için arama sonuçları bulunuyor.
Devam edelim ve diyelim ki amacımız ekmek makinası almak. Sorguyu çalıştırdığımda gerekli sonuçlar tekrar görüntülendi. “En iyi ekmeği” bulmak için başka bir bonus araması yapın. Ekmek yemektir, bu yüzden “en iyi ekmek” sorusuyla aslında en sağlıklı ekmeği çalıştığımı biliyorum. Ancak Google’da biliyordu ve istediğimiz sonuçları aldı. Ana konuya geçmeden önce Google’ın bu sorguları nasıl anladığını öğrenmek ve birbirinden değerli bilgiler toplamak için Entity Search makalesini okuyabilirsiniz. Google’ın niyetinizi ve niyetinizi anlayabileceği örnekler aracılığıyla gördük. Peki, web sitenizin ziyaretçilerinin ne için olduğunu ve aradıkları bilgileri bulup bulamayacaklarını nasıl biliyorsunuz? Tabii ki, kullanıcı davranışını analiz ederek.
Kullanıcı Davranışları ve SEO Arasındaki İlişki
Yukarıda anlattığımız şekilde web sitelerinizde bulunan içerikleri güzelce optimize edilmiş ama bir yerlerde bir sıkıntı var. Gelen trafiKden istediğiniz gibi etkileşim alamıyor gibi bir durum ortaya çıkar. SEO‘da başarı için en önemli kriterlerden birinin iyi kullanıcı bilgisi ve analizi olduğunu konunun başında belirtilmişti. SEO araştırması Google’ın standartlarına dikkat etse de en önemli standart olan kullanıcı deneyimini gözden kaçırabilir. İçeriğimiz iyi olabilir, kullanıcıları sayfamıza davet ettik, bu ziyaretçi sitemizi memnun etti mi? Bu soruyu cevap bulmalıyız.
Screaming-Frog-Logfile-Analyzer-Tool kullanarak SEO analizinde log kayıtlarının nasıl kullanıldığı hakkında zaten anlatıldı. Bu içerikle kullanıcı davranışını analiz edin. Kullanıcı davranışını analiz etmek için kullanabileceğiniz birçok araç vardır. Bu içerik, kullanıcı davranışını ve ısı haritalarını izlemek için Crazy Egg uygulamasını kullanır. Bu şekilde, bu analizi gerçekleştirmek için çeşitli araçlar kullanabilirsiniz.
Isı Haritaları (Heat Map) Nedir?
Kullanıcıların en çok hangi web sitelerini tıkladıklarını, nerede durduklarını ve sayfa etkinliğini belirlemek için kullanılan bir analiz tekniği. Bu şekilde yapılan analizler sonucunda web sitenizde gerekli değişiklik ve iyileştirmeleri yaparak daha kullanışlı bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Şimdi analize başlayabiliriz.
Crazy Egg Nedir?
Crazy Egg, kullanıcı davranışını analiz etmek için kullanılan araçlardan biridir SEO için son derece kritik bir tooldur. Crazy Egg uygulaması, ısı haritalarına ve kullanıcı davranışlarına daha yakından bakmanızı sağlar. Crazy Egg uygulamasını kullanmak için öncelikle üye olmanız gerekir. Fikir edinmek için 30 günlük deneme sürümünü kullanabilirsiniz. Bu yüzden sizden üyelik esnasında kart bilgilerinizi girilmesi istenir. Ancak 30 gün boyunca kartınızdan para çekemezsiniz. Süre sonunda kullanmayı bırakırsanız üyelik silinebilir.
Crazy Egg Planlaması
Bir A/B testi uygulaması olan Crazy Egg, tüm dünyada yaygın olarak kullanılır ve son zamanlarda Kore’de de tanınmaktadır. Bu uygulama sayesinde bir internet kullanıcısının bir web sitesine nereden girdiği, siteyi ne kadar tıkladığı, ne kadar zaman harcadığı, hangi bölümü aldığı gibi bilgiler elde edilebilmektedir. Bu veriler, bu özellik sayesinde A/B testi için gerekli olan Crazy Egg tarafından sağlanan ısı haritası hizmetinden alınmıştır.
Bu A/B testi, şirketlerin en iyi çözümü uygulayıp uygulamadıklarını bilmelerine yardımcı olur. En sevdiğim araçlardan biri çünkü kurulumu zor değil. Bu yöntemi kullanarak şirketler birçok işi test edebilir; En yenilikçi fikirleri öğrenmek için farklı başlık, satış kopyası ve ürün açıklamasıyla denemeler yapabilir.
Crazy Egg A/B Testi Uygulamasının Avantajları
Crazy Egg A/B Test uygulaması, avantajlar sunan favori sistemlerimizden biridir. Avantajları şu şekilde sıralanabilir; Kurulumu hızlı ve kolaydır. Birkaç saat sonra test yapılandırılabilir ve çalıştırılabilir. Sonuçları, geleneksel test araçlarından çok daha hızlı ve daha verimlidir. Kullanımı kolay ve pratik. Kullanmak için gereken kod bilgisi eksik. Bilgiye dayalı ve etkili kararlar almanıza yardımcı olur. Web siteleri, açılış sayfaları, ürün sayfaları vb. gibi birçok şeyi test edebilirsiniz. Bu sayede işletmeler başarılı sonuçlara ulaşabilirler.
Crazy Egg A/B Testine Ne Zaman Başlanmalı?
Eğer site ziyaretçisi az, ziyaretçisi yüksek ancak geri bildirim yeterli değilse nedeni araştırılmalı ve düzeltilmelidir. Aksi takdirde şirketin gelişmesi ve büyümesi imkansızdır. Bu durumlarda, sorunun ne olduğunu anlamak için Crazy Egg A/B testi uygulamanızı öneririz. Unutmayın ki dönmeyen her ziyaretçi kaçırılmış bir fırsattır. Bu nedenle, sorunu bulmak ve bu soruna en kısa sürede başarılı bir çözüm bulmak için iş fikrinizi test etmeniz gerekir.
Crazy Egg A/B Testini Planlama
A/B testinin planlanması oldukça kolaydır. Bu sayede kullanıcılar fikirlerini istedikleri zaman kolayca test edebilirler. Pratik test planları ve hızlı sonuçları nedeniyle bu çok çekici uygulama Türkiye’de her geçen gün tanınır hale geliyor.
WordPress
WordPress, piyasadaki en kolay, en güçlü ve en popüler içerik yönetim sistemidir, internete bağlı bir bilgisayar, tablet veya telefondan web sitesi içeriğini düzenleyerek yeni yazılar ve sayfalar oluşturabilirim. İnternette görünen dört web sitesinden biri WordPress’te oluşturulur. PHP ile yazılmış web siteleri oluşturmak için açık kaynaklı bir araç olan WordPress, 2003 yılında b2 / cafelog projesinin bir türevi olarak oluşturuldu. WordPress, gelişimine katkıda bulunan geniş bir gönüllü topluluğu sayesinde, hayal edebileceğiniz her türden web sitesi oluşturmak için en popüler çözüm haline geldi.
WordPress’le Ne Tür Siteler Yapılabilir?
Başlangıçta öncelikle blog yazmak için kullanılan WordPress, temel kod değişiklikleri ve geniş bir eklenti ve tema ekosistemi sayesinde her tür web sitesini oluşturmak için bir platform haline geldi.
Bu nedenle, WordPress ile oluşturabileceğiniz web sitesi türleri şunlardır:
- Kurumsal web siteleri
- Online satış siteleri
- Bloglar
- Portfolyo – CV siteleri
- Online kurs siteleri
- Forumlar
- Sosyal ağlar
- Chat odaları
- Galeriler
buna benzer birçok site açabilirsiniz.
Neden WordPress Kullanmalısınız?
Bazı içerik yönetim sistemleri ücretlidir. Bu nedenle, barındırma ve alan adları için zaten ödeme yapmış olsanız da, ücretli CMS yazılımı için de ödeme yaparsınız. Sitenizi WordPress ile kurarsanız, yazılımı kullanmak için fazladan ödeme yapmanız gerekmez. Tek yapmanız gereken bir alan adı ve barındırma satın almak ve WordPress kullanmak. WordPress, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir. Herkes WordPress yazılımını ücretsiz olarak kullanabilir. Hatta değiştirebileceği anlamına geldiği gerçeğini ortaya çıkarır. Dünyanın dört bir yanındaki binlerce gönüllü tarafından başlatılan bir topluluk projesidir, böylece herkes onu büyütebilir. Squarespace, Shopify, WIX vb. gibi açık kaynaklı olmayan CMS’lerin, premium planla web sitesinin kontrolünü sınırlaması ve daha fazla izne erişmesi gerekir. WordPress ile sitenin ve içeriğin tam sahibi olursunuz ve siteyi başka bir barındırma şirketine taşımayı seçebilirsiniz.