Dünyada sosyal medya yönetimi deyince aklına bişey gelmeyen; önemini bilmeyen duymayan yada sosyal medyaya uzaktan dahi olsa temas etmeyen kimse kalmadı. Yaşı 70’i geçmiş insanların sosyal medyadan satış yaptığına, ikinci el ürünlerini satışa çıkarttığına yada sosyal medyayı çok aktif olarak kullandıklarına hepimiz şahit olmuşuzdur ve olmaya devam edeceğiz.
Artan dijitalleşme ihtiyacı her ne kadar daha fazla platform ve daha fazla seçenekle karşımıza gelse de ; Sosyal medyayı etkili ve doğru şekilde kullanarak satışlarını katlayıp dev şirketler haline dönüşen onbinlerce firmanın varlığına bizzat şahitiz ve şahit olmaya da devam edeceğiz gibi görünüyor. Sosyal medyayı aktif ve doğru şekilde kullanarak hedef kitlesine ulaşan akıllı tacirler bu başarılarını sosyal medya reklam verimliliği ve satışa dönüşüm oranları kısımlarında doğru data analizleri yapacak kişileri istihdam ederek yada doğru reklam ajansları ile çalışarak kapatıyorlar.
Sosyal medya yönetimi ile tutarlı satışları sürdürmek, kârlılığa ulaşmanın yalnızca ilk adımıdır. Perakendeciler ayrıca satışların faturaları aşmaya yetecek kadar gelir elde etmesini sağlamak için fiyatlandırma, envanter edinme ve harcama stratejilerini de analiz etmelidir.
Envanter yönetimini, müşteriyi elde tutmayı, israfı azaltmayı ve marka bilinirliğini optimize ederek şirketler kar marjlarını artırabilir. Tüm şirketler karlılıklarını artırmak ister, ancak çoğu nereden başlayacağını bilemez. Sahipleri, önce kar marjlarını artırmak için kullanabilecekleri birçok tekniği düşünmelidir.
İndirimlerden kaçının. Sosyal medya yönetimi ile indirimler, yavaş veya ölü hareketlerden kurtulmak için harika olsa da, çok sık kullanılırsa karlılığı önemli ölçüde etkileyebilir. Tutarlı satışlar için indirimlere güvenmeyen perakendeciler, envanter yönetimine öncelik verenlerdir.
Ölü stok, düşük müşteri talebi ile aşırı sipariş edilen ürünlerin sonucudur. Ancak talep günden güne önemli ölçüde dalgalanabilir ve bu da veri toplamayı kritik hale getirir. İşletmeler, hızlı ve yavaş hareket eden öğelerini belirlemek için her zaman gerçek zamanlı envantere ve geçmiş trendlere bakmalıdır. Perakendeciler, aşırı stoklamayı önlemek için geçmiş satış eğilimlerine bakarak sipariş miktarlarını buna göre ayarlayabilir.
Marka Algısını Geliştirmenin Önemi
Sosyal medya yönetimi ile sadakat göstermek için müşterilerin bir şirketle ortak bir çıkar, değer veya bağlantıyı paylaştıklarını hissetmeleri gerekir. Kozmetik endüstrisi perakendecileri, estetiklerini tüketicilerin markalarını nasıl algılamalarını istediklerine göre şekillendirmede çok iyidir.
Markalar lüksü yaydıklarında, çoğu ürünleri için daha fazla ücret talep edebilir. Çoğu tüketici, ürünleri değerli olarak algıladıkları için fiyatı tatmin edecektir. Örneğin, Sephora yüksek kaliteli makyaj ürünlerini nispeten yüksek fiyatlarla satıyor ve müşterileri, ürünler kendilerini iyi hissettirdiği için ödeme yapıyor. Ancak bu taktik kozmetik endüstrisinin ötesine geçer ve herhangi bir şirket tarafından kullanılabilir.
Sosyal medya yönetimi ile maliyetleri en aza indirin. Şirketin üretimden nakliye ve paketlemeye kadar olan işletme giderleri, doğrudan ürünün kâr marjından gelir. Dolayısıyla bu maliyetleri en aza indirebilen şirketler daha fazla fona sahip oluyor. Kuruluşlar işletme maliyetlerini azaltabilir. Fazla personel alımını azaltmak önemlidir. Uygun maliyetli ambalaj malzemeleri bulun (kutular, balonlu naylon, bant). Kârlı envanter yönetim sistemlerini uygulayın. Tekrarlayan görevleri otomatikleştirin.
Sosyal Medya ve Envanter Yönetimi
Bir envanter yönetim sistemi ile işletmeler muhasebe gibi sıkıcı süreçleri otomatikleştirebilir. Sosyal medya yönetimi ile bu, yönetimin bu pozisyondan kurtulmasına veya çalışan için daha karmaşık bir görev belirlemesine izin vererek işçilik maliyetlerini azaltır. Kuruluşlar, fazla işgücü, malzeme ve sistemleri ortadan kaldırarak süreçleri düzene sokabilir ve işletme giderlerini en aza indirebilir.
Ortalama sipariş değerini artırın. Sipariş (AOV), tipik bir müşterinin bir işlem için ne kadar harcadığını ifade eder. AOV’yi artırabilen şirketler, nispeten kısa bir süre içinde karlarında bir artış görür. AOV’yi artırmanın birçok yolu vardır, ancak en yaygın yöntemler yukarı satış ve çapraz satıştır. Upselling, alıcıları istedikleri ürünün daha pahalı versiyonunu almaya ikna etmek anlamına gelir. Bu genellikle gelişmiş özelliklerini, işlevselliğini veya popülerliğini vurgulayarak yapılır. Öte yandan, sosyal medya yönetimi ile çapraz satış, müşterinin siparişine ek olarak başka bir ürünün piyasaya sürülmesini içerir. Bu teknik en çok yemeğe eşlik edecek bir garnitür sunan restoranlarda görülür.
Sosyal Medya ile Uygulamaları İyileştirmek
Sosyal medya yönetimi ile uygulamaları iyileştirin. Envanter satın almanın, işletmelerin genellikle gözden kaçırdığı kendi maliyetleri vardır. Ancak yöneticiler, daha karlı mallar satın alarak ve tedarikçilerle sözleşme şartlarını müzakere ederek satın alma maliyetlerini en aza indirebilir. Yöneticiler, toptan satış maliyetinden vergilere kadar her bir ürün hattının maliyetini ekleyerek başlamalıdır. Nihai rakamı hesapladıktan sonra yönetim, teklif edilen fiyatın makul olup olmadığını belirlemek için tedarikçiyle yaptığı sözleşmenin şartlarını gözden geçirmelidir.
Bazen firmalar sipariş sayısını artırarak toptan satış maliyetini artırabilirler. Ancak, bu yöntem yalnızca ölü stok haline gelme riski düşük olan hızlı hareket eden ürünler için kullanılmalıdır. Paketleme ve nakliye maliyetlerini azaltmak için diğer siparişler birleştirilebilir.