WordPress Hızlandırma Site Hızlandırma Yolu
Web sitesi hızı, WordPress SEO optimizasyonunda en önemli konulardan biridir. WordPress hızlandırmaya eklenebilecek birçok iyileştirme var. WordPress sitenizi hızlandırmak için size sağladığımız bilgiler, web sitenizi çalışır duruma getirmenize olanak sağlayacaktır. Hızlı yüklenen web siteleri kullanıcı deneyimini geliştirir. Elbette bu sayfa görüntülemelerini artıracaktır. Web sitesi yükleme hızı bir sıralama faktörüdür, bu nedenle hızlı yüklenen web siteleri Serp sonuçlarında üst sıralarda yer alır.
Site Hızlandırılması Neden Önemlidir?
Araştırmalar, kullanıcıların yavaş web sitelerini açılmayı beklemeden terk ettiğini gösteriyor. Bir web sitesini açarken 1 saniyelik bir gecikme, yaklaşık kullanıcının kaybına neden olabilir. Google arama motoru algoritmasındaki değişiklikler nedeniyle, web sitesi hızı sıralamada bir faktör haline geldi. Web siteniz yavaş yüklenirse, olumsuz bir sinyal oluşturur ve sıralamanızı kaybedebilirsiniz. Kullanıcı deneyimi yüksek bir web sitesi kurmak ve geniş bir kullanıcı tabanına ulaşmak istiyorsanız, web sitesini hızlı bir şekilde açmanız gerekir. Aksi takdirde içeriğiniz ne kadar iyi olursa olsun çok fazla organik trafik alamazsınız.
WordPress Web Site Hızı Ne Şekilde Kontrol Edilir?
Bazı web sitesi sahipleri, web sitesinin hızlı olduğunu düşünür ve siteye tek tek giriş yapar. Ancak, analiz ciddi bir hız sorunu olduğunu ortaya koydu. Kuşkusuz, web sitenizin hızlı hissetmesinin ana nedeni, tarayıcınızın önbelleğe almasıdır. Bir web sitesini ilk kez kullananlar, tarayıcılarındaki yetersiz önbellek nedeniyle çok yavaş açılabilir. Bu nedenle, bireysel gözlemleri bir kenara bırakmalı ve web sitenizin hızını belirlemeye yardımcı olacak araçlar kullanmalısınız.
Web sitenizin hızını kontrol etmek için PageSpeed Insights aracını kullanmanızı öneririz. Bu araç sayesinde web sitenizin yüklenme hızını öğrenebilir ve yapılması gereken iyileştirmelerden haberdar olabilirsiniz. Google yetkilileri, bir web sitesi için ideal yükleme hızının 2 saniyeden az olması gerektiğini söylüyor. Bu nedenle, önyükleme hızının 2 saniyeden az olduğundan emin olun. Tabii ki, yük ne kadar hızlı olursa, SEO açısından o kadar olumlu noktalar yazılacaktır. Web sitenizin hızını kontrol etmek için GTmetrix ve Pingdom gibi siteleri de kullanabilirsiniz.
WordPress Web Sitenizi Yavaşlatan Nelerdir?
Web sitenizi hızlandırmak için PageSpeed Insights aracını kullandığınızda, sistem yavaşlamanın nedenleri hakkında birçok bilgi sağlar. Ancak bu konulara yeni yeni ilgi duyuyorsanız hiçbir şey anlamayabilirsiniz. Web sitelerinin yavaş olmasının temel nedenlerinden bahsetmek gerekirse; Web Barındırma; Burada kastettiğimiz şey kullandığınız hosting ve sunucudur. Yanlış barındırma ayarları, web sitesinin yüklenmesini yavaşlatabilir. WordPress Yapılandırması; Bir web sitesini hızlı bir şekilde açmak için, WordPress sistemi sayfayı önbelleğe alınmış durumda sunmalıdır. Önbellek sisteminiz yoksa WordPress ayarlarınız yanlıştır.
Sayfa Boyutu; Özellikle içerikteki resimler sıkıştırılmamışsa sayfa boyutu çok büyük olabilir. Resim optimizasyondan sonra yüklenmelidir. Eklentiler; Uygun olmayan kodlama sistemlerine sahip eklentiler, sunucuyu bunaltabilir ve web sitesinin yüklenmesini yavaşlatabilir. Web sitenizi hızlı bir şekilde yüklemek için temiz bir kodlama eklentisi kullanmanız gerekir. Harici Komutlar; Kullanıcı izleme araçları, web sitenize eklenen reklamlar ve dışarıdan indirilen yazı tiplerinin tümü, web sitenizin performans düşüşü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Şimdiye kadar WordPress sitenizin yavaş yüklenmesine neden olan faktörleri öğrendiniz. Şimdi gelelim bu eksikliklerden nasıl kurtulacağımıza ve hızlı sayfalar oluşturacağımıza.
Kodlamasız WordPress Sitenizi Hızlandırma
Kodlama söz konusuysa, WordPress sitenizi hızlandırmak korkunç olabilir. Özellikle bu konuda yeniyseniz, kodlamayı gördüğünüzde web sitesi hızlandırma işlemini durdurabilirsiniz. Ardından, web sitenizi kodlamadan nasıl hızlandıracağınızı göstereceğim. Verdiğimiz bilgileri uygulayarak açılma hızındaki değişime şaşıracaksınız.
WordPress Önbellek Eklentisi Kurma Yöntemi
Önbelleğe alınmamış tüm WordPress sayfaları dinamiktir. Yani, her kullanıcı için her yönden yeniden oluşturulur. Bunun sunucuya ağır bir yük bindireceğinden ve sitenin yüklenme hızını düşüreceğinden şüpheniz olmasın. Bu durumun sayfa yüklemesini yavaşlatmasını önlemek için bir önbellek eklentisi kullanmalısınız. Bu, kesinlikle bir zorunluluktur. WordPress önbellek eklentisiyle ile sayfa yükleme hızları 5 kata kadar çıkabilir.
Tercih Edilen Önbellek Eklentileri
- WP Roket
- WP Süper Nakit (Cash)
- W3 Toplam(Total) Önbellek
- WP En Hızlı (Fastest) Önbellek
Bu WordPress önbelleğe alma eklentilerinin güçlü ve zayıf yönleri vardır. WP Fastest Cache eklentisinin üreticisi Türkçe olduğu ve bazı başarılı çalışmalar yaptığı için bu eklentiyi kullanabilirsiniz.
Görüntüleri Hız İçin Optimize Edin
WordPress hızlandırmanın en önemli adımlarından biri görüntü optimizasyonudur. Görseller, okuyucuları sitenizde tutmada çok etkilidir. Bu yüzden fotoğrafsız yapamazsınız. Görseller olmadan SEO’ya uygun içerik oluşturmak mümkün değildir. Ancak hızı optimize etmeniz gerekir. Görsel, WordPress hız sorunlarının ön saflarında yer alıyor. İçeriğinize müdahale etmeden görsel eklemek, web sayfanızın boyutunu önemli ölçüde artıracaktır. Bu nedenle görüntü kalitesini düşürmeden görüntünün boyutunu küçültecek önlemler almak gerekir. Web sitesinde kullanılan görsel iyileştirmeler görsel boyutları da doğrudan etkiler. Örneğin, PNG görüntüleri JPG görüntülerinden daha büyüktür. PNG görüntülerinin web sitelerini yavaşlatmasının ana nedeni budur. Bu nedenle görselin mümkünse JPG formatında olmasına özen gösterilmelidir. tinypng.com web sitesi, eklenti kullanmadan görüntü boyutunu küçültmenize olanak tanır.
Buradan görüntü kalitesinden ödün vermeden görüntü boyutunu küçültebilirsiniz. Photoshop gibi görsel düzenleme programlarını yönetebiliyorsanız, kaliteden ödün vermeden görüntü boyutunu düzenlemek için sav Effort Web gibi özellikleri kullanabilirsiniz. Web sitesinde görüntülenen görüntü boyutunun sunucudaki görüntü boyutuyla aynı olduğundan emin olun. Normalde 685 x 300 piksel olarak görünen bir görseli 1200 piksel gibi bir sunucuya yüklemek sitenizi yavaşlatır. Bunu yaşamamak için görüntülenen resim boyutunun yüklenen resim boyutuyla eşleştiğinden emin olun. Çok fazla içerik oluşturmadıysanız ve bunu yapmadıysanız, görüntüyü değiştirmek zor olabilir. Bunu akılda tutarak, WordPress uzmanları küçük resimleri yeniden oluştur eklentisini geliştirdi. Bu eklenti, görüntülenen boyuta göre tüm görüntülerin boyutunu optimize etmenize olanak tanır. Ayrıca, bunu bir düğmeye dokunarak yapabilirsiniz.
WordPress Siteniz Güncel Kalsın
WordPress, en fazla sistem güncellemesini alan CMS sistemidir. Güncellemeler sadece yeni özellikler eklemekle ilgili değildir. Güvenlik açığını kapatmak ve hatayı düzeltmek için güncellemeler de yapılacak. Bu nedenle hem WordPress sisteminizi hem de kullandığınız temaları ve eklentileri güncel tutmanız gerekir. WordPress sisteminizi, temalarınızı ve eklentilerinizi güncel tutmamanız, web sitenizi saldırılara karşı savunmasız hale getirebilir. Yapsanız da yapmasanız da bunu riski size ait olmak üzere yapın. Güncellemeler, Google algoritmasındaki değişiklikleri dikkate alacaktır. WordPress sitenizin hızlı ve güvenli olduğundan emin olmak için sistemle ilgili güncellemelerinizi düzenli olarak kontrol edin.
Arka Plan İşlemlerini Optimize Edin
Bir WordPress arka plan işlemi, WordPress sitenizin arka planında çalışan zamanlanmış bir görev olarak tanımlanabilir. Özellikle web sitenizi yedeklemek için kullanılan eklentiler arka planda çalışabilir ve bu da web sitenizi önemli ölçüde yavaşlatabilir. WordPress yedekleme eklentisini kullanıyorsanız, yedekleme işlemini yapılandırın. Örneğin haftada bir yedekleme yapmak yeterlidir. Böyle bir tanım sayesinde, arka planla ilgili çalışma miktarı önemli ölçüde azaltılabilir.
Özetleri Ana Sayfada Veya Arşivlerde Kullanın
Varsayılan olarak, WordPress her makalenin tüm içeriğini ana sayfanızda ve arşivinizde görüntüler. İlgili sayfadaki tüm içeriğe zaten ulaştınız. Bu, kullanıcıların sayfada harcadıkları süreyi azaltacak ve olumsuz bir SEO puanı ile sonuçlanacaktır. Arşiv sayfalarının yüklenme süresini azaltmak için web sitenizi tam içerik yerine bir özet görüntüleyecek şekilde yapılandırmalısınız.