Web Sitenizin SEO Analizi Nasıl Yapılır?
Web sitenizin SEO analizini yapmak, size biraz iyileştirme gerektirebilecek alanları gösteren farklı bir bakış açısı sunar. Sektör hızla geliştikçe, bu tür analizleri düzenli olarak yapmak önemlidir ve bu değişiklikler meydana geldikçe uyum sağlayarak rekabette bir adım önde olmanıza yardımcı olacaktır. Artık SEO analizinin önemi hakkında biraz daha fazla şey öğrendiğinize göre, web sitenizde bunu nasıl yapabileceğinizi görelim. Neyi düzelteceğinizi bulmak için bir SEO kontrol listesini takip ederek web sitenizi analiz etmeniz gerekir.
SEO Analiz Araçları
SEO analizinde kullanacağınız bir araç şu şekildedir:
Sistrix
Sistrix, SEO ve SEM veri analizine odaklanan bir araçtır. Esas olarak şu alanlarda uzmanlaşmıştır:
- Anahtar kelime araştırması
- Organik arama motorlarının sonuçlarındaki görünürlük endeksinin analizi
- Sayfadaki SEO hatalarını kontrol etme
- Bir web sitesindeki bağlantıların sayısını ve kalitesini ölçme
- Google Adwords’te yatırım, reklam ve anahtar kelime ölçümü
Sistrix Planları
Burada ihtiyacınız olan modüller için ödeme yaparsınız ve arayıcı her zaman genişletebilirsiniz. Bu sayede kaliteli ve profesyonel bir arayıcıdan vazgeçmeden her zaman sadece gerçekten ihtiyacınız olan şey için ödeme yapacaksınız. Modüller, ilgili modüle tıklanarak etkinleştirilir. Farklı modüller ve işlevleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için 14 günlük ücretsiz deneme süreniz vardır. Deneme süresi sona erdikten sonra hizmeti iptal etmek gerekli değildir.
SEO’nuzu Analiz Etmek İçin İzlenecek Adımlar
Web sitenizin SEO analizini düzenli olarak yapmanızı, en azından en temel yönleri tek tek gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Bir tasarım oluşturun ve web sitenizde iyileştirme alanlarını keşfetmenin giderek daha kolay olması için bunu sistematik hale getirin.
Google’da Görünürlüğü Kontrol Etmek
SEO analizi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu budur. Web sitenizin mevcut konumunu kontrol etmelisiniz. Arama motorlarındaki sıralamasına dikkat etmelisiniz. Bunu bulmanın en kolay yolu, arama motorunun arama çubuğuna “site: example.com” yazmaktır. Ayrıca sayfanın tam URL’sini ekleyerek web sitenizdeki kaç sayfanın arama motorunda sıralandığını kontrol edebilirsiniz.
URL’leri ve Meta Açıklamaları İncelemek
URL’leriniz, sayfanın içeriğini açıklayan birkaç kelimeden oluşmalıdır. URL’ler iyi optimize edilmemişse, bunları Google botlarının web sitenizin içeriğini ilişkilendirebilmesi için değiştirin.
Benzer şekilde, meta açıklamaların ana anahtar kelimenizi içermesi ve dikkat çekici olması önerilir. Çekici ve iyi yazılmış bir meta açıklama, kullanıcıları web sitenizi ziyaret etmeye yardımcı olur.
Başlıkları Değiştirmek
Web sitenizin başlıkları alakalı anahtar kelimeler içermelidir. Şu anda ne kullandığınızı analiz edebilirsiniz, arama hacmi yüksek anahtar kelimeler kullanarak SEO stratejinizi oluşturmaya çalışın. Anahtar kelimelerinizi ölçmek ve diğer önerileri görmek için ilgili bir program kullanabilirsiniz. Yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeler sıralamayı zorlaştırır. İdeal olarak, iyi arama hacmine ve az rekabete sahip olanları bulmanız önerilir. Kullanıcıların tıklamak istemesi için akılda kalıcı başlıklar yazmayı da unutmayın.
Web Sitenin Sıralamasını Kontrol Etmek
Uygun olarak belirlediğiniz bir zaman diliminde ziyaret eden kullanıcı sayısına bakarak web sitenizin yerel ve ulusal sıralamasını kontrol edin. Bu bilgiler size web sitenizin aynı sektördeki diğer kişiler ile nasıl bir sıralamada olduğunuz hakkında bir fikir verecektir. Ayrıca, en az trafiğe sahip sayfaları optimize etmeye çalışmak için hemen ziyaretçilerin sitenizde geçirdikleri ortalama süre hakkında bilgi toplayabilirsiniz. Son olarak, en çok trafik alan en iyi anahtar kelimeleri yazın ve artırmaya çalışın.
Gelen Bağlantıları Analiz Etmek
Listemizdeki bir sonraki adım, sizin için yararlı olup olmadığını görmek için web sitenize veya hatta rakiplerinizin bağlantılarına işaret eden linkleri incelemenizdir. Rakibinizin bağlantı linklerini analiz etmek, arama motoru sıralamalarınızı iyileştirmek adına ne kadar önemli olduğunu görmeniz açısından fikir verebilir. Google’da “link: example.com” kullanarak gelen bağlantıları analiz edebilirsiniz. Benzer şekilde, Yahoo’daki tüm bağlantılarınızı görmek için “linkdomain: example.com”u kullanabilirsiniz. Daha eksiksiz bir analiz için Ahrefs veya SEMrush gibi araçları kullanabilirsiniz.
Spam Puanınızı Ölçün
Bir web sitesini sınıflandırmanın yanı sıra alan adı veya sayfanın otoritesi söz konusu olduğunda spam çok fazla ağırlık taşır. Web siteniz çok sayıda gelen bağlantı aldıysa, ancak bunlar düşük kaliteli web sitelerinden geliyorsa, spam seviyeniz artacaktır. Moz ile spam puanınızı ölçebilir ve ardından Link Rejection Tool ile bulduğunuz toksik linkleri kaldırabilirsiniz.
Kırık Linkleri Kontrol Etmek
Kırık bağlantılar, web sitenize erişen kullanıcılar için çok kötü bir işarettir. Ve SEO için olumsuz oldukları kanıtlanmıştır. Bu yüzden hızlı bir şekilde düzeltilmeleri gerekir. Bozuk bağlantıları bulmak ve onarmak için Google Web Yöneticisi Araçlarını kullanabilirsiniz. Bağlantılara erişiminiz varsa, bağlantıları manuel olarak değiştirerek veya aynı web sitesindeki diğer geçerli URL’lere yönlendirerek bu sorunu düzeltebilirsiniz. Bozuk bağlantıları kaldırmak, web sitenizi daha kolay kullanmanıza yardımcı olur.
Resimlerinizi Optimize Edin
Görseller, içeriğe hayat verir. Web sitenizi daha çekici ve okunması kolay hale getirirler. Ancak dikkatli olun, fotoğraflar ağır olabilir ve optimize edilmezlerse resimlerde SEO’yu etkileyebilir.
Bu yüzden okunabilmeleri için onlara uygun başlıklar vermelisiniz. Başlıklar, görselin içeriğini mükemmel bir şekilde tanımlamalıdır. Öte yandan, ALT etiketinin bazı anahtar kelimeleri içermesi harika olacaktır. Bir diğer önemli adım, web boyutunu küçültmek ve yükleme hızını artırmak için görüntülerin sıkıştırılmasıdır. Bunu yapabileceğiniz çok çeşitli çevrimiçi araçlar vardır. Photoshop ile resimlerinizin boyutunu da küçültebilirsiniz.
Dahili Bağlantılar Oluşturma
Dahili bağlantı, SEO’da yaygın bir uygulamadır ve web’deki tüm sayfaların sıralamasını iyileştirir. Ayrıca, kullanıcı deneyimini optimize ederek, yalnızca birkaç tıklamayla sitenizdeki farklı sayfaları hızla bulmalarına yardımcı olur. Bağlantı metninde uygun anahtar kelimeleri kullanarak ve ardından istediğiniz sayfaya bağlantı vererek dahili bağlantılar oluşturabilirsiniz.
İçeriğinizi Okuyun
İçerik, web sitenizin SEO’sunu analiz ederken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli Google SEO faktörlerinden biridir. Blog gönderileri veya sayfa içeriği yazarken hatırlanması gereken bazı önemli yönergeler vardır. Bunlar benzersiz olmalıdır. Yinelenen içerik bulursanız, silin veya yeniden yazın. Plagium ile içeriğinizi analiz edebilirsiniz. İçeriğinizi kopyalayıp metin kutusuna yapıştırın ve hızlı aramaya tıklayın. Metnin gerçekten kopya olup olmadığını görmek için her eşleşmeyi kontrol edebilirsiniz. Google Analytics ile web sitenizde en çok hangi sayfaların ziyaret edildiğini görebilirsiniz. Bulduktan sonra, bu sayfaların içeriğini kontrol etmeli ve kullanıcılar için hatasız ve kaliteli olduğundan emin olmalısınız. Süresine ve güncelliğine de dikkat etmelisiniz.
Sayfa Hızını Hesaplayın
Web sitenizin hızını analiz etmelisiniz. Yine web sitenizin hızın mutlaka iyileştirmelisiniz. Hızlı bir şekilde yüklenen hafif bir web sayfası, genel olarak kullanıcı deneyimini iyileştirir. Bu sadece kullanıcı deneyimini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda sitenin SEO’sunu etkileyen faktörlerden de biridir. Google’ın PageSpeed Insights aracından sayfa hızınızı ölçebilirsiniz. SEO analizi yapmanın çok önemli olduğu ve düzenli olarak yapılması gerektiği açıktır.
Her parametreyi kendiniz kontrol etmek daha ucuz olsa da, çalıştığınız bir işiniz varsa işten izin almadan bunu yapmak neredeyse imkansızdır. En iyi yanı, burada sağlananlar gibi süreci basitleştirebilecek gelişmiş araçların yardımından yararlanmanızdır. Bu kılavuzun web sitenizin etkili bir SEO analizini gerçekleştirmenize yardımcı olacağını umuyoruz.