Yurtdışı Marka Tescil Nereden Alınır?
Tescile konu olan markanın tescil başvurusu hangi ülkede yapılmış ise o ülkede koruma altına alınmış olmaktadır. Ülkemizin sınırları içerisinde tescil edilene bir marka, ülkemiz sınırları içerisinde yasal olarak korunmaya alınmış olmaktadır.
Marka sahipleri Global pazarda yer almak için; yurtdışına bayilik verme, ihracat yaparak ürünlerinin ilgili ülke pazarında satışa çıkarma ve fuarlarda bulunmak gibi nedenlerden dolayı markasının yurtdışında da korunmasını isteyebilir. Bu gibi durumlarda korumanın talep edildiği ülkeler sınırları içerisinde de tescil işleminin yapılması gerekmektedir.
Uluslararası marka tescilinin gerçekleştirilebilmesi için ilgili markanın öncelik ile doğduğu ülkede geçerli bir marka tescil başvurusunun ya da marka tescilinin bulunmuş olması gerekmektedir.
Ülkemizde geçerli marka tescil işlemleri TÜRK PATENT ve MARKA KURUMU tarafından gerçekleştirilmektedir.Yurtdışı marka tescil nereden alınır? İşlemleri yurtiçi başvuru işlemleri ile benzerlikler göstermektedir. Ancak ülkelere göre farklılıklarda olabilmektedir. Yurtdışı marka tescil işlemlerinin yapılabilmesi için birkaç farklı şekli vardır.Bunlar; Uluslararası Marka Tescili ( Madrid Protokolü)
Yurtdışı marka tescil nereden alınır? Sorusuna verilecek cevaplar içerisinde ilki madrid protokolü çerçevesinde gerçekleştirilecek işlemler sonucunda olabileceği cevabı verilebilmektedir.
Ülkemizin de tarafı olduğu Madrid Protokolü 1999 yılında imzalanmış olan bir sözleşmedir. Protokol çerçevesinde, protokole imza atmış olan herhangi bir ülkede yapılacak olan tek bir başvuru ile 152 ülkede tescil işlem girişi yapılmaktadır. Markanın koruma altına alınması istenilen ülkelerin harçları yatırılarak WIPO ya bildirilmesi durumunda ilgili ülkelerin tümünde marka koruma altına alınmış olmaktadır.
Madrid Sisteminden Kimler Faydalanabilir
Yurtdışı marka tescil nereden alınır? Başvurusu protokole taraf herhangi bir ülkede; sınai ve ticari bir kuruluşu olan, ilgili bir ülkede yerleşik olarak faaliyetlerine etkin ve gerçek bir şekilde devam eden ya da ilgili ülkenin tabiiyetinde olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılabilir.
Madrid sisteminden faydalanmak isteyenler. Kuruluş, yerleşiklik ve tabiiyet açısından, protokole imzası olan bir ülke ile bağlantısı bulunmalı, gerçek ve aktif olarak faaliyet göstermelidir.
Madrid Protokolü kapsamında başvurular merkezi Cenevre’de olan Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) tarafından gerçekleştirilir.
Ülkemizde Türk Patent Ve Marka Kurumu tarafından başvurular WIPO ya iletilmektedir. Uluslararası marka tescil başvurusunun en önemli şartı, ilgili markanın bağlı olduğu ülke sınırları içerisinde ulusal tescil işleminin başvurusunun yapılmış olması ya da markanın önceden tescil edilmiş olması gerekmektedir.
Başvuru İçin İstenilen Belgeler
Yurtdışı marka tescil nereden alınır? Başvuruları ülkemizde Türk Patent Ve Marka Kurumu bürolarından ve sitesinden yapılabilir. Ayrıca E-Devlet üzerinden de başvuruda bulunulabilir.
İstenilen evraklar ise;
• Gerekli işlemler için ilgili ücretin ödendiğini gösteren belge.
• İngilizce ve usulüne uygun olarak doldurulmuş olan MM2 formu. ABD’ye de yapılacak başvurular için ekstra olarak MM18 formu istenmektedir. Formlar WIPO tarafından sağlanır.
İstenilen formlar WIPO’nun internet sitesinde yer almaktadır.
AB Kapsamında Marka Tescil İşlemi
Avrupa birliği içerisinde yer alan;
Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Danimarka, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fransa, Finlandiya, İrlanda, Macaristan, Yunanistan, Letonya, İtalya, Litvanya, Malta, Hollanda, Lüksemburg, Portekiz, Polonya, Slovakya, Romanya, Slovenya, İspanya, İsveç, İngiltere ve Hırvatistan gibi ülkelerde marka korumaya alınmış olur. Yapılacak olan tek bir başvuru tüm ülkelerde geçerli olmaktadır.
Ekonomik ve oldukça hızlı bir başvuru türüdür. Tescil süresi ortalama 1 ila 1,5 yıl arası sürebilmektedir. Bu süre zarfında herhangi bir ülkeden itiraz gelmesi durumunda başvuru reddedilebilir.
Belirtilen ülkelere tek tek başvuru yapılabileceği gibi Madrid Protokolü kapsamında bir kere başvuru da yapılabilmektedir.
Yurtdışı marka tescil nereden alınır? İşlemleri için yetkili ofis İspanya’da bulunmaktadır. Ülkemiz vatandaşları Paris Sözleşmesi çerçevesinde OHIM’e başvuruda bulunarak markalarını topluluğa üye ülke sınırları içerisinde tescil ettirerek koruma altına almış olurlar.
Ülkesel Tescil;
Marka tescili, tescilin yapılması istenen ülke ya da ülkelere tek tek başvuru yapılması şeklinde gerçekleşmektedir. Tescil işleminin yapılması istenen ülke patetnt ofislerine müracaat edilmelidir. Her ülke için farklı prosedürler geçerli olacaktır ve başvurulan her ülke için ayrı ayrı harç yatırılacaktır. Maliyetli bir sistem olmasına karşın oldukça hızlı sonuç alınabilmektedir.
Afrika Birliği Marka Tescil İşlemi
Birden fazla ülkenin bir araya gelerek oluşturduğu ve üye ülke sınırları içerisinde gerçekleştirilecek marka tescil ve koruma başvurusu, tüm üye ülke sınırları içerisinde geçerli olur.
Afrika Fikri Haklar Örgütü 17 üye ülkenin dahil olduğu birliğe, toplu şekilde başvuru yapmak ve tescil almak mümkün olmaktadır. Afrika birliği için yurtdışı marka tescil nereden alınır? Sorusuna verilecek cevaptır.
Benin, KamerUn, Burkina Faso, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Çad, Komorlar, Fildişi Sahili, Ekvator, Gine, Gabon, Gine Bissau, Mali, Mauritania, Nijer, Senegal, Togo üye ülkeler içerisinde yer almaktadır.
Güney Afrika Birliği Marka Tescil İşlemi
Gambia, Gana, Kenya, Mozambik, Sierra Lone, Somali, Sudan ve Zambia’nın yer aldığı ülkeler topluluğudur. Üye ülke sınırları içerisinde gerçekleştirilecek marka tescil ve koruma başvurusu, tüm üye ülke sınırları içerisinde geçerli olur.
Yurtdışı Marka Neden Gereklidir?
Mal ve hizmet üretip, ürettikleri ürünleri ihraç eden firma ve kişiler içim yurtdışı marka tescil işlemi önem arz etmektedir.Markaların korunması her ülke için ayrı prosedürler içerir ve her ülkede ayrı olması gerekmektedir. Yurtdışı marka tescil nereden alınır? İşlemlerinin gereklilikler şu şekildedir;
• İlgili ülkenin mevzuatlarına göre marka tescilinin zorunlu olması.
• Daha önce benzer tescil nedeni ile hukuki açıdan engellemeler ile karşılaşmamak için.
• Benzer ve taklit markaların engellenmesi için.
• İlgili üyelerin kodu ile web sayfalarının oluşturulabilmesi ve bu web sayfalarının tescili için.
• Devlet desteklerinden faydalanmak için.
Yurtdışı Marka Tescil İşlemi Ücretleri Ne Zaman Ödenir?
Ülkesel başvurularda genellikle başvuru ve tescil işlemi olmak üzere 2 aşamada ücret alınmaktadır. İşlem onaylandığında, 10 yıllık bir koruma sağlanmış olunmaktadır. 10 yılsonunda tekrar uzatmak mümkündür.
Avrupa Birliği kapsamı içerisinde yapılacak olan Yurtdışı marka tescil nereden alınır? İşlemlerinde gerekli olan tüm ücretler başvuru esnasında alınır.
Madrid Protokolü üzerinden yapılacak olan Yurtdışı marka tescil nereden alınır? İşlem ücretlerinin tümü başvuru esnasında alınmaktadır.
Yurtdışı Marka Tescil Süreleri
Ülkesel marka yurtdışı marka tescil başvurularında, tescil süresi genellikle 1 yıldır. Ancak bu süreç ülkeler arasında farklılıklar gösterebilmektedir.
Avrupa Birliği yurtdışı marka tescil başvurularında, tescil süresi ortalama 12 ila 18 ay arası kadar sürmektedir. İtiraz geldiği takdirde bu süre 2 yılı aşabilmektedir.
MADRİD Protokolü çerçevesinde yapılacak olan başvurularda ise ortalama olarak tescil süresi 18 ila 24 ay arasında olabilmektedir. Tüm süreçler WIPO tarafından ilgili ülkelerin ulusal patent kurumları ile paylaşılmaktadır. Bu paylaşımlar çerçevesinde ilgili başvurunun onaylanıp onaylanmayacağı bilgisi beklenir.
Markanın tescil edilerek korunması, tescil başvurusunun yapıldığı tarih itibari ile 10 yıldır. Bu sürenin bitimine 6 ay kala tescil uzatma işlemi için başvuru yapılabilmektedir. Böylelikle marka tescili istenildiği kadar uzatılabilir.
Yurtdışı marka tescil nereden alınır? İşlemleri tescilin nerede yapılmak istendiğine ve hangi ülke ya da ülkelerde tescilin geçerli olması istendiğine göre değişiklik göstermektedir. Ancak bu soruya verilecek en doğru cevap bu kadar prosedürle uğraşmak ve en doğru şekilde tescil almak için Ted Ajans ile çalışırsanız sorunsuz dünya geneli marka tescile sahip olabilirsiniz. Alanında uzman yurtdışı marka ekinimiz ile Tüm başvurularda ilgili kurumlar ile sürekli olarak iletişim halinde kalınmakta. Sonuçlanan işlemler ilgili kurumlar tarafından belgelenerek talepte bulunan kişi ya da kuruma iletilmektedir.