Google Algoritmaları Özelinde Google Nasıl Çalışır?
Google, dünyada en yaygın kullanılan arama motoru olduğu için, SEO kurallarında da tek söz sahibi olan da Google’ın kendisidir. Bu nedenle, Google’ı ve mantığını iyi anlamanız sizlere kazanç, yeni müşteri, dijitalleşme ve kurumsallaşmaya yatırım yapabilecek kaynak sağlayacağı için Google dostu olup SEO strateji ve Algoritmalarını çok iyi takip edip, bilmemiz yada bir SEO ajansı ile çalışmanız gerekir. Bu da demek oluyor ki yalnız değilsiniz, rakiplerinizden birkaç adım öndesiniz. Çünkü bu bilgiye sahip olmayan birisi SEO ile ilerlemeye çalışırken nerede ve hangi adımları atması gerektiğini bilmediği için şansı yaver gitmezse size göre daha geri sıralamalarda olması kaçınılmaz olacaktır.
Teknik Açıklama; Algoritma, temel veya sayısal bir sorunu çözmek için kullanılan bir işlemin ifadesidir. Buradaki “sorun” mutlaka endişe verici bir durumu göstermez. Bu terim, çözülmesi gereken herhangi bir durumda kullanılır. Kısa Açıklama; Bu, günlük yaşamda işe hazırlanma planının bilgisayarlı eşdeğeridir. Başka bir deyişle, tatil alışveriş listesi oluşturmak aslında günlük hayattaki algoritmanızdır. Alternatif olarak, konuma en kısa yoldan nasıl ulaşılacağını hesaplamak ve en kısa rotayı bulmak bir algoritma örneğidir. Algoritma başlatılır ve her zaman sonuç verir. Google’da aradığınız tüm terimlerden sonra mutlaka doğru veya yanlış sonuçları göreceksiniz. Bu sonuç, hata sayfasında bile görüntülenir. Bu, Google’ın bu sonuçların doğruluğunu mükemmelleştirmek için algoritmaları kullandığı yerdir.
EN ÖNEMLİ GOOGLE ALGORİTMALARI
PANDA ALGORİTMASI (2011)
Panda, 2009’dan bu yana web sitesi sahiplerinden yinelenen içerik ve Google anahtar kelime hatalarıyla ilgili şikayetlerdeki artışın ardından 2011’de piyasaya sürüldü. İlk güncellendiğinde birçok tanınmış web sitesi etkilenmiş ve önemli kayıplara uğramıştır. Çekici olmayan tasarımlarına, daha fazla reklama, şişirilmiş anahtar kelimelere, düşük içerik kalitesine ve zayıf araştırmalarına rağmen, bu yüksek trafikli web sitelerinin işe yaramaz ve güvenilmez oldukları kanıtlanmıştır. Ancak 2015 yılında çekirdek algoritmaya eklendi. Başka bir deyişle, filtrelerin işlevselliğinin ötesine geçen temel bir sıralama unsuruna dönüşmüştür.
Panda Algoritmasının Görev Yeri:
Yinelenen İçerik Kontrolü ve Tespiti, Yanıltıcı ve Zayıf İçerik Kontrolü ve Tespiti, Zengin ve Açıklayıcı İçerik Derecelendirmeleri, Gereksiz ve Sık Kullanılan Anahtar Kelime Derecelendirmeleri. Panda, başlık etiketlerini kullanıp kullanmadığına veya kullanıcının sayfasının ne kadar hızlı yüklendiğine değil, yalnızca içeriğe bakar. Bu nedenle, pandalar doğrudan teknik SEO ile bağlantılı değildir. Panda en yeni algoritmalardan biridir. Güncellenen zaman aralığında içerik sıralamanız veya trafiğiniz önemli ölçüde düşerse, bunun nedeni Panda algoritması olabilir. Yinelenen içerik yayınlayan web siteleri Panda güncellemesinden daha fazla etkilenir.
Bu durumda web sitenizde kendi içeriğinizi oluşturuyorsanız, içeriğin başka web sitelerinde yayınlanmasını sağlamak için içerik kontrol araçlarını kullanmanız gerekecektir. Ardından, web sitenizi yukarıdaki sorumluluklara göre değerlendirmeniz gerekir. Web sitenizde yinelenen içerik olamaz, içeriğiniz bol olabilir. Ancak, içeriğinizi anahtar kelimelerle doldurmuş olabilirsiniz. Bu, sayfanın spam olarak tanınmasına neden olabilir.SEO açısından da Özgün ve kaliteli içeriğe öncelik verilmelidir. Bir ceza meydana gelebilirse, kaldırılması uzun zaman alacaktır. Eski Google yöneticisi Singhal, içerik hazırlarken, içeriği değerlendirmek için algoritmalar dünyasının dışına çıkmak için kendinize sormanız gereken bazı önemli sorular olduğunu vurguladı. Bu sorulardan en önemlileri şunlardır:
Bu içeriğin içerdiği bilgilere güveniyor musunuz? içeriği bilgili bir uzman tarafından mı yoksa meraklı bir kişi tarafından mı oluşturuldu? Lütfen bu siteye kredi kartı bilgilerinizi bırakır mısınız? Bu içerik yazım ve biçimlendirme hataları içeriyor mu? İçeriği kendi bilgisini, araştırmasını veya analizini sağlıyor mu? Bu sayfa, diğer sayfalara kıyasla arama sonuçlarına önemli ölçüde katkıda bulunuyor mu? İçerik üzerinde ne kadar kalite kontrol yapılıyor? İçeriği hikayenin her iki tarafını da anlatıyor mu? Sitesi bu konuda tanınmış bir otorite midir? İçeriğiniz özensiz veya aceleyle mi görüntüleniyor? Bu siteyi adıyla güvenilir bir kaynak olarak tanımlayabilir misiniz? Bu içerik konunun kapsamlı bir açıklamasını sağlıyor mu? İçeriği, favorilerinize ekleyebileceğiniz ve arkadaşlarınıza önerebileceğiniz türden bir içerik mi? Bu içerik, dikkat dağıtan aşırı reklamlar içeriyor mu? Kullanıcılar bu sitedeki içeriği gördüklerinde şikayet ederler mi?
Unutulmaması gereken bir diğer konu da, Google Panda güncellemelerini her duyurduğunda, içeriği gözden geçirmeniz gerekiyor, özellikle bu duyuruların değişken bir sürecin başlangıcı olduğunu unutmayın. İçeriği başka kaynaklardan kopyaladıysanız, silin. Bu duyuru, uzun yol sürücülerinin radar kontrolü kullanarak karşı şeritteki araçları seçim yaparak uyarmalarına benzetilebilir.
Google Panda Son Sorular
1. Panda’nın İlgi Alanı Yenilenen İçerikler Midir?
John Mueller, yinelenen içeriğin pandadan bağımsız olduğunu vurguladı, ancak algoritma kendi içeriğini tanıtıyor mu?
2.Panda Cezasından Kurtulmak İçin İçeriği Mi Silmek Gerekir?
Bu soruyu 2011’de sorulsaydı, cevap evetti. Google patronu Michael Wyszomierski’nin 2011’deki ilk açıklaması şuydu; Web sitemizi tanımlamak için çeşitli sinyallere baktık. Google’da arama yapan kişiler genellikle yüzeysel veya kötü yazılmış içeriği, diğer web sitelerinden kopyalanan içeriği bulur veya daha az yararlı bilgi görmek istemediğinizi unutmayın. Web yöneticileri için, bir web sitesinin herhangi bir bölümündeki düşük kaliteli içeriğin, web sitesinin genel sıralamasını etkileyebileceğini anlayın. Bu nedenle, bu değişiklikten etkilenebileceğinizi düşünüyorsanız, web sitenizin tüm içeriğini değerlendirmek ve alanınızdaki sayfaların genel kalitesini iyileştirmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Elinizden gelenin en iyisini yapmanızı öneririz. John Mueller de bunu açıklıyor. Bu nedenle sorunun cevabı, pandaların müdahalesini önlemek için içeriği kaldırmanız gerekmediğidir. İçeriğinizin kalitesini artırmanız ve yüksek kaliteli içerik oluşturmanız gerekir.
3.Panda İçeriği Kimin Oluşturduğuna Bakar Mı?
Bu, öncelikle aşağıdakiler gibi düşük kaliteli içerik üreten web sitelerini etkiler: B. Konuk gönderilerini veya spam forum sayfalarını spamlayın. Yani sitenize bir başkası tarafından girilen içerik için kimin yazdığına değil, sadece içeriğin kalitesine dikkat etmeniz gerekiyor.
4.Kelime Sayısı Sıralamayı Etkiler Mi?
Birçok web sitesi, kelime sayısı belirli bir sayıyı geçmediği sürece içerik yayınlamaz. Ancak, kullanıcılarınızın içeriklerini başarılı kılmak için kaç kelimeye ihtiyacı olduğunu düşünmek iyi bir fikirdir. Kelime sayısı aslında bir faktör ise, Google, Öne Çıkan Parçacıklar bölümünde 60-70 kelimelik içerik göstermeyecektir. Mueller, kelime sayısını artırmanın zayıf içeriği geliştirmenin iyi bir yolu olduğunu, ancak pandaların özellikle dikkat edilmesi gereken bir faktör olmadığını açıkladı.
PENGUEN ALGORİTMASI (2012)
2012’de Google, operasyonel bağlantılar için “web spam” algoritmasında bir güncelleme yaptı. Bu güncelleme daha sonra Penguins Algoritması olarak adlandırıldı. Penguins Algoritması Amaç; Sıralamanızı düşüren doğal olmayan geri bağlantı profillerini tespit etmek için Google’ın yönlendirme bağlantıları yönergelerini değiştirin. 2016 yılında gerçek zamanlı olarak temel algoritmaya dahil edilmiştir.
Penguen Algoritmasının Görev Yeri
Düşük kaliteli bağlantıların değerlendirmesidir. Alınan geri bağlantıların doğallığının değerlendirilmesi. Mevcut bağlantıların etkileşim değerlendirmesi. İstenmeyen bağlantıların değerlendirmesi. Kötü amaçlı yazılımlardan veya yetişkinlere yönelik sitelerden gelen bağlantıların derecesi görevlerindendir. Penguenler algoritmasına ihtiyaç duymamızın nedeni, kaliteli içerik için pandalarla savaştıktan sonra bile operasyonel bağlantıların o noktada hala geçerli olmasıydı. Algoritmasının amacı, yönlendirme bağlantılarında kullanılan spam teknolojisi üzerinde daha iyi kontrol sahibi olmak ve etkinliğini azaltmaktı. Penguenler, bir web sitesini hak eden bağlantı türlerini daha iyi anlayarak, doğal ve alakalı bağlantılara işaret eden web sitelerini ödüllendirir ve spam bağlantılara sahip web sitelerinin sıralamasını düşürür. Penguenler yalnızca bir siteden gelen bağlantıları işler ve o siteden giden bağlantıları dikkate almaz. Google, penguenlerin ilk kullanıldığında arama sonuçlarının yüzde 3’ünden fazlasını etkilediğini tahmin ediyor.
Penguen Etkisinden Korunma
Penguenler algoritma güncellemeleri sırasında trafik kaybının bir numaralı nedeni spam linkler ve doğal olmayan backlink profilleridir. Penguenlerinden etkilenmemek için web sitenize gelen bağlantıları düzenli olarak izlemelisiniz. Web sitenize zarar verebilecek tüm bu bağlantıları kaldırmak için Google Bağlantı Reddetme Aracını kullanmalısınız. Google, bağlantıları kaldırmak için herhangi bir manuel adım atmamıştır, bu nedenle faydalı bağlantıların dahil edilmesi sıralama kaybına neden olabilir. Web sitenizde AntiSEO çalışması yapılmış olabilir ve bunu önlemek için düzenli analizler yapılması gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu, anahtar kelime tabanlı SEO anketlerinde aldığınız bağlantılardaki bağlantı metninin kötüye kullanılmasıdır. Yine de Penguin algoritmasının temel tarama aralığında kalabilirsiniz.
Kısa vadeli sıralamalar için alınan backlink paketleri bu algoritmanın odak noktası olabilir. Alınan cezaların geri ödenmesi abartı değildir. Aylar ila yıllar sürebilir. Bu süreyi kısaltmak için cezaya yol açan bağlantıyı kendiniz kaldırın veya reddetme aracını kullanarak bu bağlantıyı kaldırın, yeni içerik yayınlayın ve güvenilir kaynaklardan bağlantılarla Google’a güvenme sinyali gönderin. Birçok web sitesi yöneticisi, bağlantıların kalitesini değerlendirirken birçok konuyu gözden kaçırır. Backlink bir edu veya org sitesinden geliyorsa, yüksek kalitesine aldanmayın. Birçok öğrenci bu .edu etki alanlarında spam gönderiyor ve reddedilmesi gereken bağlantılar satıyor.
Penguen Algoritması Manuel Bir Ceza Yöntemi Midir?
Google’ın amacı hemen hemen her eğitimde vurgulanır. Trafik polisleri, “kurallara uyduğunuz” sürece para cezası almak isteyen memurlar değildir. Sitenizi yönergelere göre yayınladığınız sürece kimse sizi cezalandırmayacaktır. Sormanın temel nedeni, Google çalışanlarının bazen spam sayfalarda manuel olarak hareket etmesidir. Bunun nedeni, manuel işlemin, sorunun nasıl çözüleceğine ilişkin geri bildirim sağlamanızı isteyen bir bildirim olarak gönderilmesidir. Yani cezadan kurtulmak için aylarca bekleyemezsiniz. Algoritma çok zarif olmayabilir. Bunun nedeni, bir web sitesini ziyaret ettiğinizde penguenler algoritmasının sizi bilgilendirmemesidir.
Gary Illyes, Ekim 2016’da penguenlerin makine öğrenimini kullanmadığını söyledi. Bu kesinlikle çok önemli bir açıklama.
Makine öğrenimi, bir bilgisayara nasıl göründüğü hakkında ipuçları vererek bir şeyi açıklamayı öğretme sürecidir. Örneğin, bir bilgisayar için bir ineği tanımlarken, onunla ilgili bazı ipuçları vermeniz gerekir. Bu kuyruk, kulaklar, boynuzlar, çıkardığı sesler vb. olabilir. Makine öğrenimi için sağladığımız ipuçlarına sınıflandırıcılar denir. Bu nedenle, penguenler makine öğrenimini kullansaydı, web sayfasının (sizin olabilir) yüksek kaliteli bir web sayfasının tanımını karşılayıp karşılamadığını kontrol etmek için bir sınıflandırıcı kullanırlardı. Bu, web sitenizin spam içeriğinizi olumsuz yönde etkileyebilecek spam bağlantıları için derhal cezalandırılacağı anlamına gelir. Yüksek kaliteli bir web sitesi tanımına göre, bu tamamen mümkündür, çünkü spam içeriğin algoritması web sitesi sahibi tarafından öğretilmiş olabilir.
Penguen Etkisinden Nasıl Kurtulur?
Penguenlerden kurtulabilirsiniz. Bu mümkündür, ancak biraz deneyim gerektirir. Bu yüksek kaliteli bağlantılar ne kadar çok olursa, siteniz penguins etki alanından o kadar uzak duracaktır. Başka bir deyişle, 80’de 90 km hız sınırı olan bir yolda sürüş, hız radarının dikkatini çekmez.
HUMMİNGBİRD ALGORİTMASI (2013)
2013 yılında açıklama yapılmadan güncellenen algoritma, sektörde köklü bir değişimi beraberinde getirdi. Bu algoritmaya “doğru ve hızlı” anlamına geldiği için sinek kuşu denir. Kolibri kapsamlı bir algoritmadır, ancak algoritmalardan bazıları Panda, Penguin ve diğer güncellemelerle değişmiştir. Google’ın temel algoritmasını bir araba olarak düşünün ve Hummingbird onun motorudur. Enjeksiyon, yakıt, gaz pedalı gibi diğer güncellemeler de dikkate alınabilir. Bir araca yeni bir motor takarken, çalışmayacak eski parçaları kullanmayın.
Hummingbird Aralamalarda Ne Tür Bir Yenilik Sağlar?
Google’ın en büyük örneklerinden biri “sesli aramadır. Örnek: “Evime en yakın Nokia mağazası nerede?”
Ev: Bana nerede yaşadığını söyledin mi?
Nokia: Belirli mağazalarda satılmış elektronik ürünler
Dükkan: Duvarlı yer, bina.
İşte burada Hummingbird devreye giriyor ve Google’da eşleşen kelimeleri aramanın ve size en yakın mağazayı listelemenin ötesine geçen bir deneyim sağlamak için bu öğrenilen parçaları bir araya getiriyor. Hummingbird, sorgudaki her bir kelimeye daha fazla dikkat eder ve tüm anlamı ortaya çıkarır. Amaç, yalnızca birkaç kelimeyle eşleşen bir sayfadan daha alakalı ve hedefli sonuçlar elde etmektir. SEO hizmeti almak için bizlere başvurabilirsiniz.