Yurt Dışı Marka Tescilde Hibe İmkânı
Markaya yatırım yapmak günümüz dünyasında oldukça önemlidir. Devletimizde; Global marka oluşturmak isteyen firmalar için ödemiş oldukları ücretin %70’ine kadarını geri alabilecekleri hibe imkanları sunmaktadır. Tescilli bir marka, markalaşmanın en önemli adımıdır. Hele ki uluslar arası marka tescili yapıyorsa globalleşme yolunda da adım atıyor demektir. Akıllarda kalıcı olan, firmalardan ziyade ürettikleri markalarıdır. Firmalar markalarını, kurumsal kimliğin getirmiş olduğu tüm şartlar çerçevesinde oluşturup insanların beğenisine sunduğu kadar başarılı olmaktadırlar ve başarılı olan marka artık insanların hafızasında yer edinmiş demektir.
Bilginin sürekli arttığı ve oldukça hızlı bir şekilde ulaşılır olduğu dünyada, markaların tescilli olması, korunması ve güvence altına alınmaları oldukça önemli hale gelmiştir. Bu doğrultuda ülkeler ulusal düzeyde ve uluslararası düzeyde önlemler almış markalara tescil imkânı tanımıştır. Türkiye ve birçok ülke yurt dışı marka tescilde hibe imkânı sunarak firmaları yurt dışına açılmaları konusunda teşvik etmektedir.
Güvence altına alınan markalar ulusal düzeyde korunurken, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde gerçekleştirilen uluslararası marka tescili ile de uluslararası düzeyde markalar koruma altına alınmaktadır.
Yurt dışı Marka Tescili Neden Önemlidir?
Özellik ile ihracat yapan ve yurt dışında temsilcilikleri ya da ticari faaliyetleri bulunan firmalar için oldukça önemli bir konudur. Firma markasını doğduğu ülkede tescil ettirmesi durumunda, markasını sadece o ülkede koruma altına almış olur.
Sadece bir fuara katılmak için gittiğiniz bir ülkede dahi markanız bir başkası tarafından tescil edilmiş ise gümrükte ürününüze el konulması son derece kaçınılmazdır. Ayrıca içine düşülen durum daha da can sıkıcıdır. O neden ile tescili yapılmamış ürünün ihracatı her zaman çok büyük riskleri içinde barındırmaktadır. Ayrıca verilmekte olan yurt dışı marka tescilde hibe imkânı olanağından faydalanılarak masrafların yarı yarıya azaltılması mümkün olmaktadır.
Birden Fazla ülke için Tescil Nasıl Yapılır?
Şu bir gerçek ki firmalar gelişmek ve büyümek istiyorlar ise ulusal ve uluslararası düzeyde dikkat çekmek ve ürünlerini pazarlara sokması gerekmektedir.
Markanın yayılımının hızlı olması önemlidir. Ayrıca insanların markaya ulaşmada sıkıntı yaşamaması da oldukça önemlidir.
Firmalar belirtilen yayılım hızına ve ulaşılabilirliğe kavuşmak için bir an önce ilgili ülkelerde markalarını tescil ederek ülke pazarlarına girmek durumundadır.
Tescil tek tek ülke düzeyinde yapılabilir. Ancak bu oldukça zaman kaybı, ekonomik israf ve farklı farklı birçok bürokratik işlem demektir. Uluslararası anlaşmalar ve imzalan protokoller ile bu sorunun önüne geçilebilmektedir. Bu protokoller arasında en önemlisi Madrid Protokolü’dür.
Madrid Protokolü
Ülkemizin 1 Ocak 1999 yılında imzalamış olduğu Madrid Protokolü ile Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları, Türkiye’de ikamet edenler ve Türkiye’de ticari faaliyette bulunan herkes Türk Patent Enstitüsü aracılığı ile protokole taraf 100’den fazla ülkede tescil başvurusunda bulunabilmektedirler.
Belirtilen bu protokolde kuruluş, yerleşik ve tabiiyet açısından protokole taraf ülkeler ile bağlantısı olmayan gerçek ya da tüzel kişiler Madrid Protokolünün sağlamış olduğu avantajlardan faydalanamazlar. Aynı zamanda protokolde imzası bulunmayan ülkelerde sağlanan avantajlardan faydalanamazlar.
Madrid protokolü üzerinden uluslararası marka tescil işlemi için başvuran gerçek ya da tüzel kişilerde Yurt dışı marka tescilde hibe imkânı desteğinden faydalanabilirler.
Madrid Protokolünün Amacı Nedir?
Madrid protokolü ile firmaların tekbir başvuru ile markalarını birçok ülkede tescil edebilmeleri imkânını sağlamak. Marka tescili sonrası olası değişikliklerde (adres, telefon değişiklikleri gibi) değişikliklerin basit bir şekilde uluslararası sistemde yapılmasını sağlamaktır.
Madrid Protokolü Başvuru Şartları Nedir?
Madrid protokolü çerçevesinde uluslararası tescil işleminde bulunmak isteyen gerçek ya da tüzel kişiler, öncelikle markalarını kendi ülkelerinde tescil ettirmek zorundadır.
Uluslararası tescil, ulusal tescil ile sağlandığı ve birbirine bağlandığı için ulusal tescilin son bulması halinde uluslararası alınan marka tescili de son bulmaktadır.
Uluslararası Marka Tescil Süresi Nasıldır?
Madrid protokolü çerçevesinde yapılan başvuru neticesinde elde edilen uluslararası marka tescil süresi 10 yıldır.
Türkiye’de Yurt dışı Marka Tesciline Verilen Destekler Hangileridir?
Yurt dışı marka tescilde hibe imkânı desteğinden faydalanabilmek için markanın Türkiye’de de tescil edilmiş olması gerekmektedir.
Desteklerde firmaların ya da gerçek ilişkilerin faydalanabilmesi için Ticaret Bakanlığı tarafından önemli düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan bu düzenleme ile ihracat yapan, dış ülkelerde ticari faaliyetlerde bulunanlara marka tescili noktasında destek verilmesi imkânı sağlanmıştır.
Marka Tescil Desteği Nerelerden Alınır?
Yurt dışı marka tescilde hibe imkânı desteğinden sadece Türkiye’ de tescil edilmiş olan markalar faydalanabilmektedir. Türkiye’de tescil edilmiş bir markaya sahip olan gerçek ya da tüzel kişiler, yurt dışı marka tescil başvurusunu yapmalıdır. Başvurusunu onaylattıktan sonra bağlı oldukları ihracatçılar birliğine evraklarını en geç 6 ay içerisinde vermesi halinde verilen destekten faydalanmaktadırlar.
Destek miktarı, başvurunun yapıldığı ülkenin Türkiye için hedef ve öncelikli ülkeler arasında yer alıp almamasına göre belirlenmekle birlikte oran %70’e kadar çıkmaktadır.
Yurt dışı Marka Tescil Ve Destek Başvuruları İçin Gerekli Olan Belgeler
Yurt dışı marka tescilde hibe imkânı ve marka tescili için gerekli olan belgeler şu şekildedir;
- Dilekçe.
- Başvuru formu.
- İmza sirküleri.
- Beyanname.
- Taahhütname.
- Aylık prim hizmet bildirgesi
- Vergi beyannameleri taahhüt fişleri
- Yurt içi marka tescilini gösteren evrak
- Yurt dışı marka tescilini gösteren evrak ya da başvuruyu gösteren evrak
- Ödemelere ile alakalı belge.
- Ticaret sicil gazetesi
- Fatura.
Genel olarak istenen belgelerdir. Ek belge istenmesi durumunda başvuran temin etmek durumundadır.
Yurt dışı Marka Tescil Desteği Kapsamında Yapılan Masraflar
Yurt dışı marka tescilde hibe imkânı desteği kapsamına giren giderler şu şekildedir;
- Marka patent aracılık ve danışmanlık şirketi giderleri
- Yurt dışı tescili yapılmış ya da yapılmakta olan markanın avukatlık vb. giderleri.
Marka tescil yenileme işlemleri için yapılan masraflar destek kapsamında yer almamaktadır. Ticaret Bakanlığı Yurt dışı marka tescilde hibe imkânı desteği kapsamında yapılan masrafların en az yarısının gerçek ya da tüzel kişiye geri verilmesi sağlanmaktadır.
Destek oranı minimum %50 olarak gerçekleşse de tescil yapılacak ülke hedef ve öncelikli ülkeler listesinde ise bu oran %60’a çıkmaktadır. Ayrıca marka tescilinin yapılacağı ülke stratejik açıdan önemli ülkeler arasında ise bu oran %70’ kadar çıkmaktadır.
Madrid Protokolü İle Yapılan Tescil Sonrası Destek Nasıl Alınır?
Madrid protokolü çerçevesinde yurt dışı marka tescil başvurusu yapılacak olan ülke için gerekli harçların yatırılması sağlanır. Harçlar yatırıldıktan sonra ilgili ekranlar vasıtası ile başvuru yapılır.
Belirtilen harçlar Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO)’nun İsviçre bankalarında yer alan hesabına yatırılmaktadır.
WIPO’dan alınan masraf dekontları ve Türk Patent Kurumundan alınan masraf dekontları ve başvuru evrakları ile Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden başvuru yapılmaktadır. Gerekli incelemenin tamamlanmasının akabinde Yurt dışı marka tescilde hibe imkânı destek ödemesi gerçekleştirilmektedir.
Turquality Desteği
Firmaların yurt dışında markalaşması için verilen destektir. Bu alanda firmalara verilen marka desteği neredeyse sınırsızdır. Ancak bu destek programından faydalanabilmesi için programa üye olunması gerekmektedir. Bu destek programına başvuran firmaların, başvurusu onay görmesi sonucunda yararlanılabilmektedir. Programa dahil olan firmalara atanan danışmanlar desteğinde olanaklardan faydalanılmaktadır.
KOSGEB Marka Tescil Desteği
KOSGEB yurt içi ve yurt dışı marka tescilde hibe imkânı desteği vermektedir. Verilen destek sadece tescil ile sınırlı değildir. Faydalı ürün, endüstriyel tasarımlar ve bunlar gibi birçok proje için destek vermektedir. KOSGEB desteklerinden faydalanmaya hak kazananlara verilen destek oranı %80’dir.
Ülkemiz sınırları içerisinde gerçek ya da tüzel kişilerin marka tescil belgesine sahip oldukları markalarını, yurt dışında tescil edilmesi ve korunmasına yönelik olarak atılacak adımlarda, oluşan giderlerin en az yarısını, en fazla 50 bin Amerikan Dolarına kadar desteklemektedir. Tüm bu konularda firmamızdan hizmet alabilirsiniz.