Logo’nun Marka Bağlılığına Etkisi
Dünyadaki bir çok kurum, kuruluş ve marka ilk olarak logolarıyla tanınır ve logoları sayesinde bilinirlik elde eder. Değişen zaman ve trendler markaların logoları ile duygusal bağ kurmuş kitlesine rağmen değişiklik yapma ihtiyacı hisseder ve logolarında değişikliğe giderler. Kimi markalar çok küçük değişiklikler ile bu süreçleri yönetirken, bazı markalar ise majör değişiklikler ile yeniden tasarım sürecine girerek zamanı ve zamanın ruhunu yakalamaya çalışırlar. Duygusal bağ kuran tüketiciler ise kimi logo tasarımlarını hoş karşılayıp beğenirken kimileri de yerden yere vurmak noktasında sözünü esirgemez ve bazen markaya küskünlük bile hissettikleri olur.
Logonun yeniden tasarımının müşterileri ne kadar etkilediğini bilmek önemlidir. Bir logo, “bir markanın hafızayı uyandıran grafik temsili” olarak tanımlanabilir. Logo, bir markanın sadece estetik yönlerini değil aynı zamanda tüketicinin ona karşı tutumunu da etkileyen en temsili ifadesidir. Tüketiciler logolar aracılığıyla markaya bağlı hissediyorlar. Normalde insanlar değişime karşı dirençlidir. Apple 2003 yılında logonun rengini değiştirdiğinde, logo değişikliği olumlu olmasına rağmen, saatler içinde yüzlerce müşteri birçok farklı nedenden dolayı çevrimiçi şikayette bulundu, ancak değişikliğin faydalı olacağını öğrendikten sonra, kabul ettiler.
Pazarlama yöneticilerinin bir logo değişikliğinin marka bilinci oluşturma ve müşteri katılımı üzerindeki etkilerini hatırlamaları önemlidir. Bir kuruluşun satışlarını artırabileceği gibi satışlarda düşüşe neden olabileceği için çok önemli bir karar olarak kabul edilir. Marka savunucuları genellikle pazarlama yöneticilerine yeni logolarını tüketicilere tanıtmalarında yardımcı olur. Bu nedenle farklı sadakat programları başlatmanız ve kullanmanız önerilir. Bu şekilde şirket, müşterilerinin taahhütlerini etkilemeden logosunu kolaylıkla değiştirebilir.
Ürün veya Hizmet İçin Logo
Herhangi bir kuruluş, ürün veya hizmet için yeniden logo tasarım seçmenin birkaç nedeni vardır. Bazı pazarlama yöneticileri, mevcut logolarının müşteri için pek çekici olmadığına inanır ve çekiciliğini artırmak için yeniden tasarlar. Ek olarak, bazı pazarlama yöneticileri, şirketin zaten iyi kurulmuş olduğuna ve logosunun müşteriler için bir felsefe ve özgünlüğü temsil etmesi ve ürün ve/veya hizmet portföyü için daha güncel bir logo önermesi gerektiğine de inanabilir.
Markayı müşteriyle ilişkilendirin. Olumsuz çağrışımlar en aza indirilmeli ve yanlış yerleştirilmiş nitelikler vurgulanmalıdır. Bu alıştırma, yeni logonun oluşturulacağı temeli tanımlayan bir grafik düzeyinde gerçekleştirilmelidir. Kulağa basit gelebilir, ancak yalnızca bir grafik uzmanı, beklenen sonuçları üreten iyi düşünülmüş alternatifler sunabilir.
Marka sadakati; şirketler, yeniden logo tasarımına karar vermeden önce müşterilerinin markaya olan bağlılığını analiz etmelidir. Ardından, beklentilerini karşılayan bir logo tasarlanır ve şirketin yeni tüketici profillerine ve ihtiyaçlarına ayak uydurabilmesi için bunu bir ifade eylemi olarak iletir.
Entegrasyon stratejisi; bu sadece bir logoyu değiştirmekle ilgili değildir. Markanın grafik temsili yeniden tanımlanır. Bu da organizasyonun her seviyesinde olumlu bir etki anlamına gelir. Bu süreç, organizasyonun tüm departmanlarını ve hiyerarşilerini entegre etmeli ve değer vaadini tutarlı bir şekilde yerine getirmek için uyumlu hale getirilmelidir.
Logo Tasarım ile Gelen İnovasyon Fırsatları
Bir ürün kategorisi için ortak olan belirli kodlar vardır, ancak mevcut tekliflerin çok sayıda olması nedeniyle, birçoğu rekabete çok fazla birbirine benzeme hatasına düşer. Bunlar ortak tekliflerden farklı değildir. Kategorinin farklılaştırıcılarını dikkatlice düşünün ve rekabette öne çıkan bir teklif oluşturarak yenilik yapmaya cesaret edin. Bir logo tasarım süreci “daha önce ne yapıldığına” bağlı olmamalı, strateji mevcut gereksinimlere, kodlara ve profillere göre ayarlanmalıdır ve bu, birkaç yıl içinde mevcut oranda büyük ölçüde değişecektir.
Değişmeye istekli olun. Tutarsızlık, muhtemelen yeniden markalaşma sürecindeki kırılma noktalarından biridir. Kuruluşun tüm üyelerinin önceki 5 nokta tarafından iyi desteklenen değişim taahhüdü ve istekliliği sabit olmalıdır. Değişim sadece markanın maruz kaldığı tüm medyayı veya senaryoları etkilemekle ve tüm kitlelere ulaşmamalı, aynı zamanda başarılı olması ve organizasyona zarar vermemesi için mutlak ve mükemmel bir şekilde senkronize edilmelidir.
Logonun yeniden tasarımı, herhangi bir kuruluş için önemli ve kritik bir karardır. Pazarlama yöneticileri elde edecekleri faydaları hesaplamalı, katlanmak zorunda kalacakları “zararı” ve durumdan yararlanmak ve konumlandırmayı iyileştirmek için stratejinin ne olacağını analiz etmelidir. Dikkatli araştırma, sağlam strateji ve güçlü markalama metodolojileri ile konu uzmanlarının tavsiyelerine dayalı olarak logo yeniden tasarımı geliştirilirse, herhangi bir kuruluş için olumlu olacaktır.